Predsednička nominacija stavlja SIRIZU i KINAL u tešku poziciju

Predsednička nominacija stavlja SIRIZU i KINAL u tešku poziciju

Nakon odluke premijera Kyriacosa Mitsotakisa o imenovanju Ekaterini Sakellaropoulou za predsednicu Grčke republike, levo naklonjene političke stranke suočiće se sa teškim izborom između usvajanja predloga i odbacivanja mogućnosti da izaberu prvu ženu na ovu poziciju, velikom većinom u Parlamentu.

Sakellaropoulou (64) je izabrala prethodna vlada pod vodstvom SIRIZA-e za predsedavanje Državnim savetom, najvišim administrativnim sudom u Grčkoj. U četvrtak će se parlamentarna grupa glavne opozicione stranke sastati kako bi razgovarali o premijerovoj predsedničkoj nominaciji.

Analitičari ističu da je Mitsotakis stavio i SIRIZA i stranku levog centra Pokret za promene (KINAL) u tešku poziciju, jer Sakellaropoulou ispunjava većinu preduslova za ovu ulogu koje navode dve stranke, dok se njena politička uverenja ne smatraju konzervativnim, kako je i sam premijer naglasio u svom obraćanju naciji u sredu.

Izvori SIRIZE poslednjih dana su istakli da strategija stranke nije da pravolinijski odbaci nijednog kandidata kojeg je predloži vladajuća stranka.

U oštrom napadu na Novu demokratiju, isti izvori su rekli da je premijer omalovažio ugled pozicije predsednika Republike zbog načina na koji je pristupio nominaciji, dok je vreme njegove objave očigledno trebalo da odvrati pažnju od krucijalnih propusta u politici, kao što su isključenje Grčke sa samita u Berlinu na kojem će se razgovarati o procesu uspostavljanja mira u Libiji i katastrofalnog postupanja vlade u vezi sa izbegličkom krizom.

Prema poslednjim analizama, uprkos visokom poštovanju koje Sakellaropoulou uživa u glavnoj opozicionoj stranci, lider Alexis Tsipras može da izabere da imenuje drugog kandidata; verovatno onog koji bi bolje simbolizovao pomeranje stranke u levi centar.
U međuvremenu, u Pokretu za promene lider Fofi Gennimata zahtevala je da novi predsednik ne bude naslonjen na desnicu. Takođe je rekla da bi njena stranka više volela kandidata koji je bio “prisutan” tokom dugotrajne ekonomske krize. Prve informacije sugerišu da je imenovanje Sakellaropouloua dobro primljeno od strane zvaničnika KINAL-a.

KINAL-ova parlamentarna grupa sastaće se u četvrtak da odluči o stavu stranke.

Vladini izvori otkrivaju da bi premijer smatrao uspehom ako Sakellaropoulou obezbedi većinu iznad 200 poslanika u Parlamentu sa 300 članova. U svakom slučaju, čak i ako opozicione stranke odluče da ne podrže predlog Vlade, Sakellaropoulou bi mogla biti izabrana prostom većinom.

Mandat Prokopisa Pavlopoulosa ističe u martu, pa prema ustavnim odredbama proces izbora novog predsednika mora da započne najkasnije do 13. februara ./ibna