Predsednički kandidati u Severnoj Makedoniji pozivaju na veliki odziv birača

Predsednički kandidati u Severnoj Makedoniji pozivaju na veliki odziv birača

Kako su preostala još samo dva dana kampanje za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji, dva kandidata, Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova pozvali su birače da u velikom broju izađu na birališta.

Pendarovski je rekao da glasanje za njega znači bolju perspektivu za sve građane, a to znači siguran put ka evropskim integracijama, reforme, napredak, razvoj i integracij u NATO.

S druge strane, kandidat opozicije Siljanovska je rekla da glasanje za nju znači reformu države, jer za sada, zemlja ne nudi svojim građanima pristojan život. Prema njenim rečima, razgovori o pridruživanju između Severne Makedonije i EU biće odloženi.

Međutim, dva kandidata strahuju da će odziv na izborima biti manji od 40%.

Premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je u televizijskom nastupu da je siguran da će odziv biti veći.

“Ako je odziv manji, onda možemo ili reorganizovati izbore ili možemo izmeniti Ustav da bi predsednik bio izabran u parlamentu. Međutim, uvereni smo da će predsednik biti izabran od strane naroda“, rekao je on.

Da bi drugi krug izbora bio važeći, minimalni odziv birača mora biti 40%. Prema Državnoj izbornoj komisiji, odaziv u prvom krugu predsedničkih izbora bio je 41,8%. / ibna /