Predsednik Albanije poziva političke strane da se uključe u dijalog

Predsednik Albanije poziva političke strane da se uključe u dijalog

Predsednik Albanije, Ilir Meta, pozvao je danas vladajuću Socijalističku partiju i opoziciju razlike stave sa strane i da se uključe u dijalog. Zemlja već mesec dana prolazi kroz političku krizu a opozicija je održala brojne antivladine skupove i bojkotovala parlament, zahtevajući ostavku vlade i održavanje novih izbora.

„Albanska politička klasa mora preuzeti odgovornost i ne sme se skrivati iza stranih diplomata. Stvari treba rešavati kroz dijalog i na transparentan način”, rekao je šef države.

U međuvremenu, SAD i EU kritikovale su odluku opozicije da bojkotuju parlament. Meta je to takođe kritikovao, ali je i zatražio da vladajuća stranka napravi ustupke.

„Želim da vas i sve albanske građane uverim da je predsednik učinio sve da spreči ovu ozbiljnu krizu kroz koju prolazi zemlja. Žao mi je što vidim da su strane produbile krizu, ali još jednom, moj posao je da pozovem strane da razmisle, jer treba da brinu o interesima zemlje i građana koji pre svega žele normalizovanje situaciju”, smatra Meta. / ibna /