Predsednik Anastasiades kiparskim Turcima predstavlja kontra predlog za prirodni gas

Predsednik Anastasiades kiparskim Turcima predstavlja kontra predlog za prirodni gas

Radi se o takozvanom escrow računu, što Turska ne želi

Autor: Michalis Michael

Nova runda kontakata Jane Hole Lute u Nikoziji nastavlja se danas. Izaslanik UN-a će biti u kontaktu s obojicom lidera radi izrade dokumenta koji će dovesti do neke vrste sporazuma o zajedničkim aktivnostima. Kao što je IBNA ranije objavila, aktivnosti se odnose na utvrđivanje konteksta u kojem će se pregovori nastaviti. Ovo je, u osnovi, korak koji treba da osigura da će, u slučaju novih razgovora, obe strane biti na istoj liniji o glavnim pitanjima.

Ako to uspe, i izaslanica Lute podnese svoj izveštaj generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, odluka o sledećem koraku će biti donesena nakon tripartitnog sastanka Saveta Bezbednosti sa Nicosom Anastasiadesom i Mustafom Akincijem, nakon završetka godišnjeg sastanka UN-a. Faktor koji će uticati na razvoj događaja je stav Turske. Za sada poruke koje šalje – čak i ako neko zatvori oči protiv invazije na kiparsku ekonomsku ekonomiju i ilegalno bušenje – nisu pozitivne.

Juče, posle sastanka Anastasijades-Lute, kiparski predsednik je upoznao članove Nacionalnog saveta sa najnovijim dešavanjima. Na sastanku je izgledalo da je strana kiparskih Grka dala kontra predlog u vezi sa rešenjem pitanja podele sredstava od eksploatacije prirodnog gasa, tačnije o otvaranju depozitnog računa, na koji će ići deo prihoda kiparskih Turaka. Međutim, politički izvori već kažu da će ga Turska odbiti, s obzirom na to da želi kiparski prirodni gas za sebe, a ne za kiparske Turke, bez obzira što tvrdi da štiti njihova prava.

Napominje se da će turska strana imati pravo da upravlja svojim delom u skladu sa odnosom u broju stanovnika. Međutim, podseća se da je Kipar po zakonu već stvorio takozvani fond od ugljovodonika, što je rešenje koje takođe nije pozitivno prihvaćeno od strane Turske. Dakle, isti izvori kažu da će escrow račun imati istu sudbinu./ibna