Predsednik Crne Gore Đukanović boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj

Predsednik Crne Gore Đukanović boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Zoran Milanović i njegov crnogorski kolega Milo Đukanović sastali su se danas u Zagrebu, gde je Đukanović otputovao u zvaničnu dvodnevnu posetu.

Nakon sastanka, Milanović je novinarima rekao da podržava modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru.

Komentarišući rastuće političke i etničke tenzije izazvane nedavnom inauguracijom mitropolita Srpske pravoslavne crkve Cetinju, Milanović je rekao da se od crnogorskog šefa države ionako očekivala uzajamna poseta Zagrebu a “najnovija dešavanja u Crnoj Gori su to ubrzala.”

Đukanovićeva poseta usledila je dan nakon što su opozicione stranke, predvođene Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista (DPS), zatražile da se formira prelazna vlada koja će imati zadatak raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Milanović je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da je Đukanovićeva poseta prilika da se pruži podrška “modernoj, građanskoj i otvorenoj Crnoj Gori”. On je dalje rekao da su odnosi Hrvatske sa Crnom Gorom dobri i dodao da su odnosi imali oscilacije, međutim sve je to sređeno.

Milanović je dalje rekao da Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija zaslužuju povlašteni tretman na svom putu ka Evropskoj uniji.

Moja dužnost je da na ovu činjenicu privučem pažnju onih u EU koji to ne vide, dodao je on.

Crnogorski predsednik doputovao je u Zagreb u svoju prvu zvaničnu posetu inostranstvu otkako se situacija u njegovoj zemlji pogoršala ustoličenjem Joanikija 5. septembra na Cetinju.

Đukanović je rekao da se nakon godinu dana rada nove vlade sistematski urušavaju određene vrednosti koje je Crna Gora postigla u proteklom periodu, a put integracija u Evropsku uniju je, kaže, potpuno zaustavljen. On je istakao da država nema vladu koja štiti nacionalne interese Crne Gore, te da se opozicija mora pobrinuti da to dobije.

Đukanović je rekao da je dobro da su ljudi shvatili da svaka promena koja se desi nije promena na bolje.

“Smatram da bi bilo dobro da dođe do promene, da se Crna Gora sačuva na koloseku EU integracija i da se propadanje zaustavi na vreme. To će zavisiti od raspoloženja građana naše zemlje, a tu je vreme naš saveznik i zbog toga ne žalim za ovom godinom dana“, naveo je Đukanović.

Ne žali, kako je rekao, za ovih godinu dana od promene vlasti do koje je u nekom trenutku moralo doći.

“Međunarodna podrška dolazi kao pitanje nadogradnje. Crna Gora je imala i ima podršku građanskom i sekularnom identitetu i baš to je sada napadnuto. Napadnuto je servilnošću Vlade prema centrima velikodržavnog nacionalizma u Beogradu. Mislim da je potrebno vreme da to postane belodano jasno domaćoj i međunarodnoj javnosti”, rekao je Đukanović.

Ne treba, kaže Đukanović, sada izvlačiti zaključak ko za šta ima podršku.

“Mislim da je ključno važno da u Crnoj Gori sazreva svest o potrebi da imamo Vladu koja će štititi interese Crne Gore. U ovom trenutku mi to nemamo, Cetinje je to pokazalo“, naveo je Đukanović.