Predsednik Crne Gore Đukanović: Dobro je da Nemačka ne odustaje

Predsednik Crne Gore Đukanović: Dobro je da Nemačka ne odustaje

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, primio je u sredu poslanika Hrišćansko-demokratske unije u nemačkom Bundestagu Kristijana Šmita te izrazio je zadovoljstvo prilikom za ponovnim susretom, nakon nedavne zvanične posete Berlinu, zahvalivši za pažnju koju SR Nemačka i na taj način posvećuje Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz press kabineta crnogorskog predsednika, Đukanović je ukazao i na utisak po povratku iz Berlina o snažnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i značajnom učešću Bundestaga u takvoj politici Nemačke, kao i bliskoj saradnji između dve države, čemu svedoči i dinamičan dijalog  proteklih mjeseci.

”Dragoceno je i za našu zemlju i za region što Nemačka ne posustaje sa nastojanjem da, uprkos, aktuelnim prilikama na evropskoj i globalnoj sceni, evropeizujemo region”, kazao je Đukanović.

On je podsetio na značaj nastavka  evropskog puta za stabilnost regiona, insistirajući na daljem intenziviranju međusobne saradnje, usresređenost na dinamiziranje reformi i zajedničku posvećenost rešavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, pozdravio je predstojeći sastanak u Berlinu na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, jer je, kako je kazao, ovaj region dio evropske kuće i evropska odgovornost. Zato je važno, kazao je on, da evropsku perspektivu Zapadnog Balkana treba učiniti doglednijom i uz beskompromisno ispunjavanje uslova za prijem u EU, istovremeno sprovoditi jasne akcije koje će region približiti Evropi i povezati ga sa njom i infrastrukturno.

Poslanik nemačkog Bundestaga Kristijan Šmit, zahvalio je crnogorskom predsedniku za prijem uz ocenu da je njegova nedavna poseta Berlinu veoma važna sa političkog aspekta. Ukazao je na kontinuitet nemačke podrške Crnoj Gori još od obnove nezavisnosti i evropskoj perspektivi zemlje i regiona.

“I predstojeći događaj u Berlinu, treba posmatrati u kontekstu podrške i zainteresovanosti Nemačke i Francuske za dalju sudbinu Balkana,” kazao je Šmit.

On je pozdravio pristup Crne Gore sprovođenju reformi i unapređenju vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i istakao značaj saradnje u tom kontekstu.

Sagovornici su se saglasili da je i politička i eksperstka saradnja dve države na visokom nivou, posebno u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova. Iskazana je obostrana zainteresovanost za snažnijim prisustvom nemačkih investitora.

Tokom susreta bilo je reči i o aktuelnim prilikama  u regionu, u svetlu predstojećeg sastanka u Berlinu, 29. aprila.