Predsednik Kipra Anastasiades danas će se sastati sa kineskim ministrom spoljnih poslova i rukovodstvom AIPAC-a

Predsednik Kipra Anastasiades danas će se sastati sa kineskim ministrom spoljnih poslova i rukovodstvom AIPAC-a

Šta je o približavanju stavova rekao kada je stigao u SAD

Autor: Michalis Michael

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, koji u New Yorku radi zasedanja Generalne skupštine UN, danas će se sastati sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Yiom, a kasnije i sa rukovodstvom američke jevrejske organizacije AIPAC.

Juče je predsednik Anastasiades govoreći o kiparskom pitanju po dolasku u New York kiparska strana neće biti odgovorna ukoliko napori Generalnog Sekretara UN, Antonia Guterresa ne uspeju. Dodao je da konferencija o Kipru ne može funkcionisati u vreme kada se međunarodno krši pravo krši. “Ovogodišnja Generalna skupština podudara se sa naporima UN-a da postignu dogovor o približavanju stavova kako bi se omogućio nastavak kreativnog dijaloga. Čvrsto nameravam, sa punom političkom voljom da dadnem svoj doprinos onome što smo pokušavali da uradimo pre kolapsa razgovora  u Crans Montani”, rekao je predsednik Republike Kipar. Ocenio je da će ova sedmica biti test za obe strane te naglasio da „naša strana neće biti ta koja će voditi prema kolapsu napora koje čini Generalni Sekretar. Želim da istaknem da ostajem veran onome što smo dogovorili sa gospodinom Akincijem 9. avgusta, te da ostajem na tragu onoga na šta sam pristao, što nije ništa više od onoga što je gospođa Lute pripremila prvog dana“

Prema rasporedu kontakata, kiparski predsednik, sa svojom suprugom Andris Anastasiades će prisustvovati prijemu koji je organizovao generalni sekretar UN za šefove država koji učestvuju na zasedanju Generalne skupštine. Nakon toga, predsednik Republike će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Predsednik Anastasiades će nakon toga prisustvovati večeri koju je generalni sekretar UN priredio u čast šefova država a uveče će sa suprugom prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik SAD i njegova supruga. Predsednik Republike obratiće se Generalnoj skupštini 26. septembra, posle čega sledi bilateralni sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, a zatim bilateralni sastanak sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Iste večeri će prisustvovati večeri koju organizuje Savez kiparskih organizacija Amerike. Narednog dana, 27. septembra, predsednik Anastasiades će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom. Takođe će se sastati i sa episkopom američkim Elpidoforosom u episkopovoj rezidenciji. Zatim će, kako jej planirano, imati ručak sa predstavnicima pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tokom kontakata u New Yorku, predsednika Anastasiadesa će pratiti ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides, portparol vlade, Prodromos Prodromou, stalni predstavnik Republike Kipar pri Ujedinjenim nacijama, Andreas Mavrogiannis i drugi vladini službenici.

Predsednik Republike će se vratiti na Kipar 29. septembra./ibna