Predsednik Kosova će Kurtiju dati mandat za formiranje Vlade

Predsednik Kosova će Kurtiju dati mandat za formiranje Vlade

Očekuje se da će kosovski predsednik Hashim Thaci dati lideru Samoopredelenja Albinu Kurtiju formalni mandat da pokuša formirati Vladu, uprkos nedostatku sporazuma dveju pobedničkih strana o formiranju koalicione Vlade.

Novi kosovski parlament održao je u četvrtak konstitutivnu sednicu izborom Glauka Konjufce iz Samoopredelenja za predsedavajućeg Doma, kao i njegovih zamenika, nakon što su poslanici položili zakletvu.

Dan nakon konstitucije novog Parlamenta, Ekpress je saznao da će predsednik Thaci danas pozvati kandidata za premijera Albina Kurtija i ovlastiti ga da formira kabinet. Kurti je u četvrtak predložio svog stranačkog kolegu Konjufcu za predsednika Skupštine.

Kurti je održao niz sastanaka sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafom pokušavajući da formira koaliciju i dobije većinu u parlamentu.

Ali, uprkos intenzivnim sastancima, nije postignut nikakav dogovor. Dve strane se ne slažu oko funkcije predsednika Republike koju traži DSK, ali Samoopredelenje je protiv uključivanja ove dužnosti u pregovore o podeli ovlaštenja u vladi. Uprkos svim neslaganjima i iznenadnom potezu Samoopredelenja u četvrtak, dve stranke su se obavezale da će nastaviti razgovore i formirati koaliciju.

Nakon što predsednik dadne mandat Kurtiju da formira vladu, lider Samoopredelenja će 15 dana da formira skupštinsku većinu./ibna