Predsednik Kosova Tači neće učestvovati na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu

Predsednik Kosova Tači neće učestvovati na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu

Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, on odbija da prisustvuje samitu EBRD-a zbog odnosa sa Bosnom i Hercegovinom

Predsednik Kosova, Hashim Thaci, odbio da prisustvuje samitu održanom u Sarajevu, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD-a Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Predsednik Thaci se zahvalio EBRD-u na pozivu i jednakom tretmanu Kosova na ovom sastanku, te izrazio žaljenje što neće prisustvovati.

Jedini razlog, kako je saopšteno, koji je doveo do toga da predsjednik Thaci neće prisustvovati ovom sastanku na visokom nivou, su bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou.

“Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobre komšijske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja, ne samo da nije priznata već je često i zloupotrebljena. Bosna i Hercegovina još uvek nije priznala Republiku Kosovo i, na nesreću građana obe zemlje, ova zemlja još uvek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo. Paradoksalna je takva situacija u kojoj, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno o tome što još uvek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcioniše između Kosova i Srbije, a s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom. Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije. Kosovo ostaje posvećeno dobrom susedstvu, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvata da ga iko potčinjava, niti diskriminiše,” rekao je Tači u pisanoj izjavi objavljenoj na zvaničnoj web stranici predsednika Kosova.