Predsednik Kosova Thaci: Religija na Kosovu služi jačanju mira i tolerancije

Predsednik Kosova Thaci: Religija na Kosovu služi jačanju mira i tolerancije

Predsednik Republike Kosovo Hašim Tači učestvovao je danas na konferenciji „Religija kao instrument mira“ koju je u saradnji sa Državnim odelenjem SAD u Tirani organizovao predsednik Republike Albanije, Ilir Meta.

Predsednik Thaci je izjavio da je Kosovo primer kako religija pomaže u izgradnji i jačanju mira.

Nabrajajući dostignuća Kosova u ovoj oblasti, predsednik Thaci je kao početno dostignuće naveo činjenicu da za vreme rata na Kosovu nije bilo dopušteno da se vera uključuje, a govoreći o posleratnom periodu, pomenuo je ulogu religije u izgradnji mira i tolerancije, ali i borbu protiv radikala i ekstremista u religiji.

„Dozvolite mi da pričam malo o iskustvu Kosova u religiji i miru i da nabrojim neka naša dostignuća. Prva je da nismo dozvolili da se religija umeša u rat Kosova za oslobođenje i nezavisnost“, rekao je predsednik Thaci.

Drugo dostignuće, prema njegovim rečima, jeste da je Kosovo uključilo religiju i verske vođe u nastojanja da izgradi mir i razumevanje među ljudima od kraja rata.

„Jedna od mojih prvih inicijativa kao predsednika Republike Kosovo bilo je osnivanje Komisije za istinu i pomirenje. Neki od prvih glavnih pristalica ove inicijative bili su verski vođe, svih verskih zajednica“, rekao je Thaci.

Treće je da su verski lideri na Kosovu izgradili međusobne mostove komunikacije i saradnje.

“Dakle, mi šaljemo poruku tolerancije i zajedničkog života i stavljamo religiju u službu mira na Kosovu”, zaključio je predsednik Thaci.

Konferenciji prisustvuju lideri zemalja regiona i verski vođe iz celog sveta./ibna