Predsednik Republike, odbrana prostog proporcionalnog zastupanjai fokus na socijalna pitanja

Predsednik Republike, odbrana prostog proporcionalnog zastupanjai fokus na socijalna pitanja

Grčka opoziciona stranka SIRIZA protivi se Izbornom zakonu koji je u Parlament uputila Vlada, te se ova stranka priprema za borbu za prosto proporcionalno zastupanje. Pored toga, SIRIZA ponavlja potrebu za ponovnim izborom Prokopisa Pavlopoulosa za predsednika Republike, pozivajući Kyriakosa Mitsotakisa da prekine igre i „predsedničke rijalitije“ sa ovom institucijom.

“Kyriakos Mitsotakis uništava nacionalno jedinstvo”, rekao je Alexis Tsipras obraćajući se političkom savetu svoje stranke. „U trenutku kada je potrebno nacionalno jedinstvo, Mitsotakis odlučuje da ga torpedira sa svoja dva glavna izbora. S jedne strane, on ne predlaže obnavljanje mandata Pavlopoulosa, a sa druge, ukida jednostavan proporcionalni sistem zastupanja, najpravedniji izborni sistem od svih, koji primorava političke partije da se konsultuju i programiraju konvergencije“, rekao je Tsipras.

U tom kontekstu, prema poslednjim informacijama sa sedišta SIRIZA, čak i ako se Prokopis Pavlopoulos povuče iz trke, verovatnije je da neće izneti sopstveni predlog. To je zato što glavna opoziciona stranka veruje da je postojan stav o tom pitanju od početka jasan, dok istovremeno ostaje sigurna u slučaju da Kyriakos Mitsotakis pokuša prebaciti krivicu na njih zbog neuspelog pokušaja konsenzusa u SIRIZI.

Međutim, prema dobro obaveštenim izvorima, to ne znači da će stranka Alexisa Tsiprasa odbiti bilo koji predlog premijera. „Za nas Prokopis Pavlopoulos mora biti ponovo izabran, jer simbolizuje konsenzus i ima uspešan mandat. Ako premijer insistira na promeni, mora objasniti zašto. Kako ćemo odgovoriti na bilo koje drugo ime, odlučiće se kada se “imenovanje” završi i Kyriakos Mitsotakis konačno bude imao jasan stav”, rekao je zvaničnik stranke za IBNA.

Istovremeno, SIRIZA bira da „podigne“ socijalna pitanja na viši nivo, u smislu svakodnevnog života građana, gde efekti Vladine politike počinju da se pokazuju. Ključno područje je zaštita primarnog prebivališta koja se, kako je najavio ministar razvoja, završava 30. aprila.

Drugo polje fokusa glavne opozicije je pitanje radne snage. U stvari, danas je Alexis Tsipras premijeru postavio pitanje u vezi sa proizvoljnim postupanjem poslodavaca, negativnim zapisima o otpremninama, zamrzavanjem povećanja minimalne plate – uprkos predizbornoj najavi Nove demokratije – i o tome da li će Vlada nastaviti sa program odliva mozgova koji obuhvata 5.500 mladih naučnika. / ibna