Predsednik SAD Tramp pozdravlja ponovono uspostavljanje aviolinije Kosovo-Srbija

Predsednik SAD Tramp pozdravlja ponovono uspostavljanje aviolinije Kosovo-Srbija

Američki predsednik Donald Trump u ponedeljak je na Tvitteru objavio reakciju nakon što su se Kosovo i Srbija dogovorile da prvi put pokrenu direktne komercijalne letove u protekle dve decenije.

Dogovor je postignut u ponedjeljak uz posredovanje Trumpovog specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije, Richarda Grenela. Nakon dogovora, američki predsednik Trump reagovao je na Tvitteru. „Svi su rekli da se to ne može učiniti. Ali prvi put u generaciji biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda. Hvala ambasadoru Robertu O’Brienu i ambasadoru Richardu Grenellu”, rekao je Trump.

Sporazum uz posredstvo SAD-a, koji predstavlja napor da se normalizuju odnosi između dve zemlje, predviđa da se pokrenu prvi letovi od 1998. godine, kada je na Kosovu izbio rat. Vazdušnu vezu između Prištine i Beograda obavljaće nemačka Lufthansa.

Kosovski predsednik Hashim Thaci pozdravio je sporazum u Ambasadi SAD u Berlinu. „Ovo označava još jedan korak u našim naporima na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Tachi u izjavi./ibna