Predsednik Slovenije Borut Pahor se sastao sa nemačkim predsednikom Steinmeierom u Berlinu

Predsednik Slovenije Borut Pahor se sastao sa nemačkim predsednikom Steinmeierom u Berlinu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsednik Savezne Republike Nemačke Frank-Valter Steinmeier sastali su se danas na radnom sastanku u Berlinu.

Dvojica predsednika ocenila su sastanak kao neophodan, koristan i veoma iskren. U dugom, temeljitom i prijateljskom razgovoru fokusirali su se na budućnost Evropske unije i obezbeđenje njenog jedinstva. Razmenili su mišljenja o nekim aktuelnim pitanjima u međunarodnoj zajednici. U svetlu potrebe za bliskim savezom, govorili su o odnosima Evropske unije sa Sjedinjenim Državama i odnosima sa Rusijom, Belorusijom, Turskom i zapadnim Balkanom.

Sagovornici su se složili o potrebi intenziviranja rasprave o budućnosti Evropske unije u kojoj se treba pozabaviti zajedničkim evropskim vrednostima i vizijom koja će EU još više ujediniti u jaku zajednicu. Slovenija i Nemačka posvećene su evropskoj ideji, a predsednici će nastaviti raditi na zajedničkoj evropskoj budućnosti. Evropska unija je više od obične riznice, rekli su sagovornici.

“Slovenija ima nekoliko identiteta, ona je centralnoevropska, mediteranska i balkanska zemlja i posvećena je bližoj saradnji u tom okviru. Moguće su nove inicijative za bližu saradnju, ali one ne smeju biti u suprotnosti sa težnjom ka bližoj, ujedinjenijoj i efikasnijoj Evropskoj uniji i našem aktivnom mestu u njenoj srži, pored Nemačke i Francuske,” navodi se u saopštenju Pahorovog kabineta.

U izjavi za štampu, dva predsednika su naglasila da će nastaviti da održavaju redovan dijalog i jačaju saradnju između dveju zemalja na bilateralnom nivou, kao i saradnju unutar Evropske unije. Predsednik Pahor naglasio je da su on i predsednik Steinmeier razgovarali o jedinstvu Evropske unije u kontekstu uloge nemačko-francuske saradnje, koja je ugrađena u temelje Evropske unije i od presudnog je značaja i za zajedničku budućnost. Prema Pahorovim rečima, Slovenija želi da ostane deo osnovnih zemalja Evropske unije.