Predsednik Srbije kaže da bi odlaganje razgovora o Kosovu moglo destabilizovati region

Predsednik Srbije kaže da bi odlaganje razgovora o Kosovu moglo destabilizovati region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da bi neuspeh u ponovnom pokretanju razgovora između Kosova i Srbije mogao destabilizovati zapadni Balkan.

Vučić je ovo rekao za Reuters.

„Svaki dan kašnjenja mogao bi stvoriti uslove u kojima bi jedna iskra mogla zapaliti regiju. Zapadne zemlje bi to trebale znati”, rekao je Vučić.

Srbija se i dalje protivi nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, devet godina nakon intervencije NATO-a kako bi se okončale okrutnosti srpskih snaga na Kosovu.

Međutim, Srbija je bila uključena u dugi proces pregovora sa Kosovom, jer je normalizacija odnosa uslov za integraciju obe zemlje u Evropsku uniju.

“Naš pristup Evropskoj uniji zavisi od dijaloga sa Prištinom i da li ćemo jednog dana uspeti postići dogovor”, rekao je Vučić, dodajući da očekuje da Nemačka, Francuska ili EU postanu aktivnije u procesu pregovora.

Još prošle godine, predsednik Kosova, Hashim Thaci i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su o ideji korekcija granice, za koje su mnogi analitičari smatrali da se radi o razmeni teritorije. / ibna /