Predsednik Thaci traži od koalicije PAN da predloži kandidata za šefa vlade

Predsednik Thaci traži od koalicije PAN da predloži kandidata za šefa vlade

Predsednik Kosova Hashim Thaci u pismu upućenom Kadriju Veseli, predsedniku vodeće Demokratske stranke Kosova (PDK) u vladajućoj koaliciji, rekao je da kao pobednička koalicija na izborima 2017. imaju pravo da predlože kandidata za formiranje Vlade Kosova.

Thaci je u pismu rekao da je preuzeo inicijativu, na osnovu svojih ustavnih obaveza, nakon ostavke Ramusha Haradinaja na mesto premijera 19. jula.

Pokret Samoopredelenje i druge opozicione stranke zatražile su od predsednika da započne konsultacije za nove parlamentarne izbore.

Shemsi Sila iz pokreta Samoopredelenje rekao je da su protiv predsednikove odluke. Sila je rekao da su potpisi za raspuštanje Skupštine prikupljeni i da žele izbore u najkraćem mogućem roku.

Alijansa za budućnost Kosova takođe je reagovala. Poslanik stranke Muharrem Nitaj izjavio je da je predsednik pogrešio jer se sve političke stranke zalažu za raspisivanje novih izbora.

Haradinaj je podneo ostavku nakon što ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog.

Prema Ustavu Kosova i važećim zakonima nakon pobede političkog entiteta na izborima ili koalicije koja daje većinu u parlamentu, ona predlaže svog kandidata za formiranje vlade. Novi kandidat za premijera ima 15 dana da predstavi svoj kabinet pred Skupštinom Kosova i zatraži odobrenje poslanika.

Ako takav predlog ne dobije većinu u Parlamentu, predsednik bi trebalo da zakaže prevremene izbore koji će se održati u roku od 40 dana./ibna