Predsedništvo BiH imenovalo novog predsedavajućeg Saveta Ministara

Predsedništvo BiH imenovalo novog predsedavajućeg Saveta Ministara

Nakon više od godinu dana situacije “bez vlasti”, Predsedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na mesto novog predsedavajućeg Saveta ministara.

To znači da će blokada vlasti uskoro završiti i da će BiH napokon uspostaviti funkcionalnost u nekim od glavnih državnih institucija. Čini se da članovi Predsedništva konačno pronalaze zajednički jezik, ali to znači i da je neko odstupio od ranije tvrđenih principa.

U izveštajima se navodi da je Predsedništvo BiH održalo vanrednu sednicu i donelo odluku na koju građani čekaju godinu dana. Takođe, rečeno je da će “Predsedništvo poslati dokument pod nazivom “Program reformi u BiH”, koji nije Godišnji nacionalni plan (ANP). Očigledno je da su članovi najviše političke institucije države napravili određeni kompromis. Je li to bilo moguće uraditi i ranije?

Odgovor je verovatno „da“, ali poznavanje karaktera glavnih „igrača“ u ovoj igri dobija se drugačiji odgovor. Do danas su tri člana Predsedništva čvrsto stajala na svojim stavištima i pravdajući se „nacionalnim interesima“ nacija koje su ih izabrale. Stav srpskog člana, Milorada Dodika, bio je da nijedan dokument koji znači jedan korak bliže punopravnom članstvu u NATO-u neće biti poslat iz BiH u Brisel. Čini se da će dokument stići do NATO štaba, ali za sada niko ne zna šta zapravo znači “Program reformi”.

Bošnjački član, Šefik Džaferović, prateći stav svoje stranke SDA i njenog predsednika, Bakira Izetbegovića, tvrdio je da neće dati svoju saglasnost na imenovanje Tegeltije dok BiH ne pošalje ANP u Brisel. Bio je odlučan da to mora biti ANP, a ne neki drugi dokument. Sada se složio s drugim dokumentom i imenovanjem Tegeltije.

Treći član, Hrvat Željko Komšić, imao je isto mišljenje kao Džaferović, ali je na konferenciji za novinare nakon sednice, kao predsedavajući Predsedništva, potvrdio da će „dokument biti poslan u Brisel čim Parlament BiH potvrdi Tegeltiju i nove ministre imenovaane u Savet ministara “.

Gotovo trenutna reakcija stigla je od predsednika Srpske demokratske stranke (SDS), Mirka Šarovića, koji je rekao da je Dodik izdao “nacionalne interese Srba u BiH i da se složio sa članstvom države u NATO-u” usprkos rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Dobra stvar u ovom slučaju je što je državna vlada deblokirana i što novi Savet ministara napokon može usvojiti mnoštvo odluka, koje se čekaju više od godinu dana. Ali, u Parlamentu BiH još uvek se raspravlja i to može pokvariti sadašnji sporazum u Predsjedništvu, ma kakav bio./ibna