Predsedništvo BiH nije se složilo oko migrantske krize

Predsedništvo BiH nije se složilo oko migrantske krize

Tri člana Predsedništva Bosne i Heregovine nisu se u utorak usaglasili oko rešenja za problem ilegalnih migracija.

Hiljade migranata sa Bliskog istoka pokušava doći do zemalja EU preko BiH, dok su druge zemlje zatvorile granice. „Bosanska ruta“ je otvorena 2018. godine, a zemlja je prošle godine primila više od 25 hiljada ilegalnih migranata. Veliki broj njih je napustio zemlju i prešao granicu s Hrvatskom, ali još uvek veliki broj migranata pokušava pronaći sklonište u nekim od centara u zapadnoj BiH, u blizini gradova Bihać, Cazin i Velika Kladuša. Zanimljivo je da je Republika Srpska, entitet u BiH sa srpskom većinom, odlučila da ne prihvata migrante. Umesto da osnuju Imigracioni centar, odlučili su da ih transportuju prema nekim već otvorenim u Federaciji BiH. Međutim, činjenica je da skoro svi ilegalni migranti dolaze u BiH preko granice Srbija – BiH, koja je u potpunosti na teritoriji Republike Srpske.

U ovoj godini, zemlja beleži povećanje broja migranata i ima problem s njima. Nisu problem samo smeštaj, hrana, medicinska zaštita i obrazovanje za decu, nego pitanje bezbednosti. U velikom broju slučajeva, migranti su bili uključeni u incidente sa građanima BiH ili među grupama migranata. Nedavna tuča između nekoliko grupa, koja je uključivala više od 100 osoba, pokrenula je pitanje bezbednosti u zemlji. Zbog toga je hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, zatražio hitnu sednicu. Predsedavajući Predsedništva, Milorad Dodik, potvrdio je u ponedeljak da je zakazao sednicu za utorak, ali da ne očekuje odgovarajuće rezultate jer je Komšić predložio raspoređivanje Oružanih snaga BiH na granici sa Srbijom.

“Niko neće rasporediti vojsku između Srbije i Republike Srpske i BiH. Nikada to neću dozvoliti ”, rekao je Dodik medijima u Banja Luci.

Dodao je i da nikada neće dati pristanak da pripadnici FRONTEX-a patroliraju zajedno sa Graničnom policijom BiH.

Nakon sjdnice Predsjedništva, u utorak, Dodik je rekao da je odbio zahtev za raspoređivanje Oružanih snaga.

“Ne mogu prihvatiti raspoređivanje vojnih jedinica na granicama sa Srbijom i Crnom Gorom”, rekao je Dodik i dodao da ni podržao odluku o raspoređivanju FRONTEX rekavši da će to stvoriti samo još “čvršću” granicu prema Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, to bi bila mazohistička odluka koja bi samo produbila krizu.

“Ja sam nadglasan u pitanju FRONTEX-a i procedura kaže da će se to pitanje vratiti na redovnu sednice”, objasnio je Dodik,

Član Predsedništva Šefik Džaferović, zatražio je da cela zemlja podjednako podeli teret migrantske krize, ali da je njegov predlog odbačen.

“Moja stajališta u vezi s migrantskom krizom uključuju da Bosna i Hercegovina kroz državne agencije mora zaštititi svoju granicu od ulaska ilegalnih migranata. Nije pošteno da teret preuzimaju dva ili tri kantona sa posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton “, rekao je Džaferović dodajući da Dodik se usprotivio toj ideji.

Kriza će, prema procenama, eskalirati u narednim mesecima, ali je država još uvijek blokirana u raspravama svojih najviših funkcionera. Istina je da je BiH bila inertna i nije davno rešila problem migranata. Diskusije i političke blokade neće pomoći u ovoj situaciji.