Predsedništvo BiH podeljeno oko Macronove izjave

Predsedništvo BiH podeljeno oko Macronove izjave

Kada je predsednik Francuske, Emmanuel Macron, rekao da je Bosna i Hercegovina “tempirana bomba”, verovatno nije znao da će odjek ove izjave izazvati još jedan spor u Predsedništvu BiH.

Macron je tokom intervjua opisao Bosnu i Hercegovinu kao “vremensku bombu”, koja otkucava odmah pored Hrvatske, a koja se suočava sa problemom povratka džihadista, i istakao da procedure za članstvo u EU moraju biti reformisane, “jer više ne služe svojoj svrsi, nisu ni strateške ni političke, već su birokratske i nepovratne”.

“Morate biti u stanju da razmotrite pitanje reverzibilnosti u nekom trenutku. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Balkan), glavno pitanje nije ni Severna Makedonija, ni Albanija. To je Bosna i Hercegovina. Vremenska bomba koja otkucava odmah pored Hrvatske i suočava se s problemom povratka džihadista,“ rekao je Macron.

Kao srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, pozdravio je tu izjavu, dok su je druga dva člana, Željko Komšić (Hrvat i predsedavajući Predsedništva) i Šefik Džeferović (Bošnjak), oštro osudili rekavši da to nije istina. Štaviše, Komšić je rekao da će pozvati francuskog ambasadora u BiH da objasni taj stav.

Dodik je rekao da je Macron priznao da je BiH opasnost po EU zbog islamskog terorizma.

“Zahvalan sam predsedniku Macronu što je svetu i svojoj javnosti rekao istinu o BiH na koju već dugo ukazujem zbog čega sam bio izložen kritikama nekih u međunarodnoj zajednici. Ono što je Macron rekao je odgovoran način rešavanja problema s kojima se BiH suočava ”, rekao je Dodik.

Istakao je da je Macron svojom izjavom priznao da groteskno strukturirana BiH predstavlja opasnost za EU ​​zbog islamskog terorizma i džihadista koji su u BiH regrutovani za Siriju, Irak itd., a koji su se sada vraćaju u zemlju.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović u samo nekoliko rečenica komentarisao je Macronovu izjavu.

„Od 2016. godine nije zabeležen nijedan odlazak na ratišta u Siriji. BiH je preduzela mere da reši taj problem. Osnovni problem Bosne i Hercegovine jesu snage koje žele podelu državu i gospodin Macron to zna. Za to je kriva i međunarodna zajednica,” naglasio je Džaferović./ibna