Predstavnici Shell-a u predsedničkoj palati na brifingu o pitanjima energetike

Predstavnici Shell-a u predsedničkoj palati na brifingu o pitanjima energetike

Lakkrotripis: Razgovarali smo o pokušaju eksploatacije gasnog polja Afrodita

Autor: Michalis Michael

Predsednik Kipra Nicos Anastasiades primio je danas u Predsedničkoj palati na odvojenim sastancima delegaciju kompanije Shell i jednog od direktora direktora DEFA-e, u prisustvu ministra za energiju, trgovinu i industriju države Georgea Lakkotripisa.

Nakon dva sastanka, gospodin Lakkotripis je izjavio da je tokom sastanka predsednika sa delegacijom Odbora DEFA-e „predsednik bio zadovoljan činjenicom da smo, nakon nekoliko napora za isporuku gasa, preduzeli odlučni korak u tom pravcu; ovo je važno za zemlju iz ekoloških i ekonomskih razloga, ali i razloga bezbednosti snabdevanja energijom. Predsednik se zahvalio DEFA-i i njeniim radnicima“.

Govoreći o predsednikovom sastanku sa Shelom, Lakkotripis je rekao da je „zapravo izvršni potpredsednik kompanije nedavno došao u region, a današnji sastanak je predstavljao prvu priliku da upozna predsednika i razgovara o razvoju događaja u regionu i onima koji se tiču Kipra.

Razmatrani su pokušaji eksploatacije gasnog polja Afrodita, pošto je kompanija deo konzorcijuma i ujedno upravlja fabrikom za ukapljivanje. Usledila je razmena mišljenja o tome kako brzo postupiti, iskoristiti gasno polje“.

Rekao je da je kompanija „trenutno u procesu konsultacija sa konzorcijumom o planu razvoja i proizvodnje. U narednih nekoliko dana očekujemo da dobijemo novu verziju razvojnog i proizvodnog plana koja će, nakon što to bude i dogovoreno, biti dostavljena kabinetu zajedno sa revidiranim ugovorom; ukoliko kabinet odluči u našu korist, izdaće se licenca za napredak projekta”.

Dodao je da “velike napore ulažu i kompanije i vlada kako doneli obostrano prihvatljiv tekst, te kako bi se dalje koristilo gasno polje”. Odgovarajući napitanje novinara rekao je da „u novoj verziji koju smo dobili od konzorcijuma ima u osnovi dosta rokova. Što se tiče prve nabavke gasa, vremenski rok koji smo dobili je period 2020-2025“.

Druga potvrda za Afroditu

Prema izvorima, kretanja Kipra, kao ni planiranje oko energetskih poslova, ne prave prekide, dok se očekuje da će plan za drugo potvrđivanje gasnog polja Afrodita uskoro biti realizovan.

Što se tiče preostalih sekcija, uskoro će biti daljih sastanaka, navodi isti izvor.

Na pitanje da li je pitanje naftovoda u vezi sa Egiptom rešeno, Lakkotripis je ranije naglasio da je „pitanje transnacionalnog sporazuma razrešeno. Naravno, trebalo bi da se napravi projektna šema i da se uradi mnogo tehničkog i finansijskog posla da bi se gasno polje Afrodita povezalo sa egipatskom obalom“.

Dodao je da je „u ovom trenutku maksimalna fleksibilnost ono čemu težimo sa infrastrukturom, tako da ćemo u budućnosti imati na raspolaganju sve mogućnosti“.

Na kraju, na pitanje o stopi podele prihoda između kompanija i države, ministar je naglasio da „to uglavnom zavisi od cene nafte na međunarodnim tržištima, veličine ležišta i mnogih drugih faktora. Stoga je rizično razgovarati o brojevima“. / ibna