Predstavnički dom SAD jednoglasno usvojio rezoluciju od braći Bitići

Predstavnički dom SAD jednoglasno usvojio rezoluciju od braći Bitići

Predstavnički dom američkog Kongresa jednoglasno je usvojio rezoluciju u vezi sa ubistvom tri američka državljanina albanskih korena, koji su ubijeni nakon rata na Kosovu u julu 1999. godine, a sumnja se da se radi o “državnom ubistvu” Srbije.

Glasanje je otvorilo put za usvajanje rezolucije u ponedeljak. Jednoglasno usvajanje pokazalo je široko rasprostranjeno i rastuće nezadovoljstvo načinom na koji se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odnosi prema slučaju braće Bitići.

Ilir Bitići, četvrti brat, zadovoljan je rezultatom glasanja.

“Nadamo se da će posebni predstavnik Matt Palmer i specijalni izaslanik Rich Grenell slušati ove glasove i staviti slučaj braće Bitići kao prioritet, kao i pravdu u slučajevima ratnih zločina.

Kongres je pokazao da žrtve ne mogu biti ignorisane”. Još jedan brat ubijenih, Fatos Bitići, zahvalio se predsedavajućem Eliotu Angelu, i svima u Predstavničkom domu koji su, kako je rekao, dali porodici Bitići snagu da se bore za pravdu. “Pozivam posebnog predstavnika Matta Palmera i specijalnog izaslanika Richa Grendella da pokažu da je borba u slučaju braće Bitići američki prioritet,” rekao je on.

Rezolucija podseća na činjenice u istoriji slučaja Bitići, uključujući i umešanost visokih funkcionera policije Srbije, Vlastimira Đorđevića i Gorana Radosavljevića, u ovo ubistvo. Takođe se naglašava da je predsednik Aleksandar Vučić, prekršio obećanje u ovom slučaju i dodaje da “napredak u rešavanju slučaja, u stvari njegov neuspeh, treba da ostane važan faktor koji će odrediti budući razvoj odnosa između SAD i Republike Srbije”.

Državljani SAD albanskog porekla Ilij, Argon i Mehmet Bitići ubijeni su na teritoriji Srbije u julu 1999. godine, nakon što su ih je policija Srbije držala zatvorene blizu granice.Nakon što su odležali kaznu zbog ilegalnog prelaska granice, ponovo su uhapšeni nakon što su izašli iz zatvora u Prokuplju, na jugu Srbije, i odvedeni su u Petrovo Selo gde su zatvoreni u skladište. Zatim su odvezeni do jame sa smećem, gde su ubijeni hicima u potiljak 9. jula 1999. godine. Porodica Bitići veruje da je Goran Radosavljević Guri, bivši komandant specijalne jedinice policije u centru za obuku Petrovo Selo, glavni osumnjičeni u ovom slučaju./ibna