Pregovaračka delegacija Kosova neočekivano otputovala u Brisel

Pregovaračka delegacija Kosova neočekivano otputovala u Brisel

Piše: Muhamer Pajaziti

Članovi kosovske delegacije u razgovorima sa Srbijom u utorak su otputovali u Brisel kako bi održali sastanak sa predstavnicima kancelarije šefa za spoljnu politiku EU, Federice Mogerini, te razgovarali o dnevnom redu ovog procesa.

Kopredsedavajući delegacije, Shpend Ahmeti i Fatmir Limaj, otputovali su u Brisel na veoma diskretan način, a mediji nisu primili nikakvu najavu o ovoj poseti.

Zamenik premijera Limaj, koji takođe predvodi kosovsku delegaciju u dijalogu sa Srbijom, izjavio je za KTV da je na ovom sastanku razgovarano o mogućnosti pokretanja nove runde pregovora.

„Vrlo jasno smo postavili naše ciljeve. Idemo tamo odlučni da se ovaj proces dijaloga ne može vući godinama. Idemo tamo sa veoma jasnim ciljevima: Kosovo treba da bude priznato, da zemlja postane članica UN-a, pet zemalja članica EU da priznaju njenu nezavisnost i da sporazum bude obavezujući,“ rekao je Limaj. Visoki kosovski funkcioner je rekao da je na sastanku postavljeno i pitanje tarifa.

“Tražili smo od EU da ne dozvoli bilo kojoj strani da postavi uslove za početak dijaloga. Moramo se vratiti za pregovarački sto i razgovarati o svim nerešenim pitanjima koja postoje između Kosova i Srbije,“ rekao je Limaj.

S druge strane, kosovski premijer Ramush Haradinaj ponovio je svoj stav da će se 100% tarifa nametnuta za uvoz robe iz Srbije biti ukinuta tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. / ibna /