Pregovori između Sofije i Skoplja nastaviće se do zadnjeg trenutka

Pregovori između Sofije i Skoplja nastaviće se do zadnjeg trenutka

Severna Makedonija je još uvek u neizvesnoj poziciji u vezi sa početkom pregovora o pridruživanju EU i nije poznato da li će Bugarska iskoristiti pravo veta. Sastanak Saveta ministara za evropska pitanja zakazan je za 17. novembar, tako da još uvek ima prostora za razgovore između Skoplja i Sofije s ciljem usvajanja pregovaračkog okvira. Jučerašnji razgovori u Sofiji, kako su ocenili učesnici procesa iz Skoplja, dobra su osnova za nastavak daljeg prevazilaženja nesporazuma sa Bugarskom.

„I dalje smo posvećeni pronalaženju rešenja i zajedničkom radu, kao dobri susedi posvećeni zajedničkoj evropskoj budućnosti“, rečeno je u  vladi nakon jučerašnjeg sastanka u Sofiji, gde je delegacija predvođena premijerom Zoranom Zaevom prisustvovala samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Severna Makedonija i Bugarska bili su kopredsedavajući procesa.

„Uspešan Berlinski proces daje pozitivan zamah i ohrabrenje. Ovo je dopunjeno intenzivnim uključivanjem nemačkog predsedavanja. Posle današnjih radnih sastanaka u Sofiji ostajemo posvećeni pronalaženju rešenja. Ovo je važno i za Severnu Makedoniju i za Bugarsku. Oni žele rešenje, želimo ga i mi. Radimo zajedno kao dobri susedi, posvećeni zajedničkoj evropskoj budućnosti“, kažu vladini izvori.

„Ako imamo pozitivno rešenje, to će biti dobro za Severnu Makedoniju, Bugarsku, celu Evropu i ceo region Balkana, ali u suprotnom“, kažu vladini izvori, „to će biti zajednički neuspeh za sve“ .

Premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov govorili su na jučerašnjem samitu u Sofiji, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel učestvovala u telekonferenciji, ističući da se Berlinski proces odnosi i na rešavanje nesporazuma i nasleđa iz prošlosti.

„Što se tiče regiona, ono što moram da kažem je da se morate složiti jedni s drugima. Ne zaboravite, jer je to veoma važno, rekla je Merkel Zaevu i Borisovu.

Severno-makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao je juče da je još uvek neizvesno da li će pregovori o pristupanju EU početi u decembru i da li će Bugarska iskoristiti svoje pravo veta.

„Odluku donosi Savet ministara za evropske i spoljne poslove, koji je trebalo da se održi 10. novembra, ali je predsedništvo odložilo prvobitno za 17. novembar, dajući državama članicama dodatne dane za koordinaciju teksta okvira. Trenutno ne mogu sto odsto da prejudiciram kakva će biti odluka 27 država članica. Znam samo da ćemo raditi do poslednjeg minuta, poslednjeg dana, kako bismo to mogli završiti“, rekao je Osmani u televizijskom intervjuu.

Prema njegovim rečima, juče su u Sofiji imali otvorenu i konstruktivnu diskusiju o svim pitanjima; otvoreno su razgovarali o svim nedoumicama i osetljivosti obe strane u vezi sa procesom, očekivanjima, dostignućima, mogućnostima, planovima, alternativama, opcijama … Ovo je, prema Osmaniju, bila dobra osnova za napredak.

Ministar spoljnih poslova naglasio je da nemačko predsedavanje EU u principu radi na pronalaženju rešenja, uzimajući u obzir osetljivosti obe strane.

„Kao zemlja kandidat, osećamo snažnu podršku nemačkog predsedništva i to nas ohrabruje da ne propustimo priliku. Nemačko predsedništvo pomno nadgleda naš region“, rekao je Osmani.

U Sofiji je, kako je rekao, razgovarano i o zahtevima bugarske strane i, prema Osmaniju, veruju da rad odbora nije bio dovoljan da se kaže da daje rezultate.

„Razgovarali smo otvoreno. Korišćenje međusobne komunikacije između grupa nastavlja se i danas. Napravili smo pregled postignutog. Međutim, postoje neki koraci napred za prevazilaženje zabrinutosti. Razgovarali smo o poštenom dijalogu dve zemlje. Pregovori se nastavljaju do poslednjeg minuta pre samita. Pretpostavljam da čekate da danas detaljno izveštavam. Neću se obavezati, jer sam rekao da je ovo projekat koji je u toku i možemo imati negativan uticaj i veoma je važan za sve nas“, rekao je Osmani.

Prema njegovim rečima, u zemlji je neophodna unutrašnja kohezija da bi se rešilo složeno pitanje poput ovog i dodao da veruje da opoziciju treba uključiti i da ona bude  otvorena za sastanke. Međutim, primetio je da još uvek nije odlučio da li će prisustvovati sastanku parlamentarnog odbora za spoljne poslove o odnosima sa Bugarskom, u četvrtak.

„Nisam siguran da li je vreme da javno izrazim svoje mišljenje“, objasnio je Osmani.

Kao značajan skok ocenio je uzajamni sporazum koji je već postignut za pet istorijskih perioda i tri osobe i dodao da u proteklih 70 godina nije postignut sporazum ni o jednom pitanju. Za Gocea Delčeva, rekao je, istoričari moraju da odluče šta je prihvatljivo za obe strane, a ne za političare.

Što se tiče toga da li bi nemački stručnjak mogao da učestvuje u radu odbora, Osmani je rekao da bi takva pomoć bila dobrodošla, kao što je već rečeno, stručnjacima sa iskustvom iz sličnih iskustava ili razlika, poput nemačko-poljskog ili nemačko-češkog, ali za sada oko toga nema konsenzusa.

Komentarišući razgovore delegacija Severne Makedonije i Bugarske u Sofiji, bugarski premijer i ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je sinoć da Bugarska “ne može da napravi kompromise oko pitanja koja se tiču bugarske istorije i identiteta svih ljudi koje nazivamo delom naše zajedničke istorije” .

Ministar spoljnih poslova severne Makedonije Bujar Osmani primetio je da je video samo deo izjave Karakačanova u kojoj je izjavio da zemlja ima ultimatum da prihvati bugarske zahteve do petka i rekao da je predizborna atmosfera jača od političara i naglasio da takav rok ne postoji.

Sledeći rok je, rekao je, 17. novembar, kada je sastanak Saveta ministara, i ako problem do tada nije rešen, preostaje da se završi do decembra./ ibna