Pregovori o novoj Vladi Kosova će biti završeni za deset dana

Pregovori o novoj Vladi Kosova će biti završeni za deset dana

Samoopredelenje i Demokratski savez Kosova (DSK) održali su u ponedeljak novu rundu razgovora o formiranju nove koalicione Vlade nakon što su na Kosovu održani izbori 6. oktobra. Nakon današnjeg sastanka, predstavnik Samoopredelenja, Glauk Konjufca, rekao je medijima da očekuje da će razgovori o formiranju nove vladajuće koalicije biti okončani za deset dana. Konjufca je rekao da su se tokom sastanka u ponedeljak, radne grupe Samoopredelenja i DSK dogovorile o usklađivanju programa zdravstvene zaštite i obrazovanja.

„Danas smo se sastali da razgovaramo o zdravstvu i obrazovanju. Naše radne grupe vodile su pregovore o stavovima obe političke stranke i dogovorili smo se o većini tema “, rekao je Konjufca. Predstavnik Samooredelenja rekao je da dve strane još nisu razgovarale o podeli ovlaštenja u novoj administraciji. “Još nismo zakazali sastanak za pregovore o podeli ovlaštenja”, rekao je Konjufca medijima nakon sastanka.

Kazao je da će radne grupe na sledećem sastanku razgovarati o socijalnoj politici, dodajući da će se rasprave o političkim pitanjima i vanjskoj politici voditi na najvišem nivou dve stranke. Konjufca je rekao da će Samoopredelenje, kao pobednička stranka na izborima, predvoditi novu vladu, dodavši da će „kandidat za vođenje nove vlade biti iz političkog subjekta koji je osvojio većinu glasova“.

Na pitanje kada će biti postignut postizborni dogovor, Konjufca je rekao: „Verujem da će pregovori o formiranju nove Vlade biti zaključeni za deset dana“ ./ ibna