Pregovori o pristupanju Albanije mogli bi biti odloženi do septembra

Pregovori o pristupanju Albanije mogli bi biti odloženi do septembra

Diplomatski krugovi u Berlinu ponovo su potvrdili da Francuska nije voljna da razgovara o proširenju EU pre izbora u Uniji koji će biti održani krajem maja.

Međutim, nemačka kancelarka, Angel Merkel, neće moći da donese nikakve odluke bez odobrenja Bundestaga. Izvori iz CDU / CSU rekli su za Deutsche Welle da odluka o otvaranju pregovora o pridruživanju Albanije, umesto da bude donesena u junu, može biti odložena do septembra.

Albanski premijer Edi Rama juče je održao sastanak sa nemačkom kancelarkom Merkel na marginama Berlinskog samita, čiji je drugi domaćin bio francuski predsednik Emmanuel Macron.

Prema izjavi koju je objavila kancelarija premijera, na sastanku se razgovaralo o reformi pravosuđa i integraciji Albanije u Evropsku uniju. Tokom ovog sastanka, premijer Rama je takođe govorio o očekivanjima albanske vlade u vezi sa izveštajem koji bi, kako se očekuje, Evropska komisija trebala da objavi krajem maja.

Na sastanku se razgovaralo i o regionalnim temama te o potrebi da Kosovo i Srbija nastave dijalog i potpuno normalizuju svoje odnose. / ibna /