Pregovori o Zakonu o slobodi veroispovesti biće održani u sredu

Pregovori o Zakonu o slobodi veroispovesti biće održani u sredu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića za nastavak pregovora o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Premijer i MCP formirali su timove eksperata za dalje razgovore, a prvi sastanak će se održati u sredu, 11. marta u Vili Gorica u Podgorici.

Vladu će tokom ovih razgovora predstavljati Zoran Pažin, potpredsednik Vlade, Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta, Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta, Dragoljub Bulatović, šef Kabineta predsednika Vlade, Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

“Razumeli smo da ekspertskom timu Mitropolije i eparhije SPC, koji ste Vi formirali, za prvi sastanak odgovara sreda, 11. mart u 10 časova, U Vili ‘Gorica’ u Podgorici, što zvanično potvrđujemo”, navodi se u pismu predsednika Vlade upućenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju (Radoviću).

Iz Mitropolije su saopštili da su u timu profesor Vladimir Leposavić, advokati Dragan Šoć i Zoran Lazarević i član pravnog saveta Eparhije budimljansko-nikšićke Damjan Ćulafić.

Amfilohije je u pismu Markoviću naveo da su očekivali poziv ranije, budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od poslednjeg sastanka, što je, kako je naveo, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

„U isto vreme, dužni smo izraziti svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da govorimo, već počeo da se sprovodi, kao i da se već sprovode represivne mere prema sveštenstvu i monaštvu“, kazao je Amfilohije.

Takođe, kako je naveo, ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, „koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu delatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine“.

„To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spreči nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju“, poručio je Amfilohije. /ibna