Prekompozicija sastava vlade u Severnoj Makedoniji, Zaev preuzima Ministarstvo finansija

Prekompozicija sastava vlade u Severnoj Makedoniji, Zaev preuzima Ministarstvo finansija

Četiri nova imena u reorganizovanom kabinetu premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva. Odluka premijera da drži dve funkcije i da bude na čelu Trezora došla je kao iznenađenje.

“Odluku sam doneo jer će ova godina biti godina ekonomije”, rekao je Zaev.

U kabinetu premijera naći će se četiri nova imena. Naser Nuredini, koji dolazi iz finansijskog sektora, biće ministar za životnu sredinu, a Sadulla Duraki će biti ministar političkog sistema i odnosa među zajednicama.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede bit će Trajan Dimkovski, bivši savetnik bivšeg ministra Ljupča Nikolovskog, koji se vraća u SDSM kao generalni sekretar.

Resor kulture će voditi profesor medicine sa Univerziteta Tetovo, Hisni Ismaili. Na čelu ministarstva lokalne samouprave nalazi se lider LDP-a Goran Milevski.

Predsednik Parlamenta, Talat Xaferi, zakazao je za sredu u 11 sati sjednicu na kojoj će poslanici razmotriti i glasati za novi kabinet. Da bi izmene bile usvojene, potreban je 61 poslanički glas.

Opozicija VMRO – DPMNE ponovo je proglasila rekonstrukciju vlade “maglom”. Dodali su da nema značajnijih promena u vladi, jer u odelenjima gde je, prema VMRO – DPMNE, bilo ključnih grešaka i problema, nije bilo promena.

Premijer Zaev je najavio da se rekonstrukcija vlade nastavlja i da će do kraja meseca objaviti odluke o smenama u drugom i trećem vladinom ešalonu, kao smene i dvadesetak direktora javnih preduzeća. / IBNA