Prema anketama poslovna klima u Bugarskoj u julu nepromenjena u odnosu na juni

Prema anketama poslovna klima u Bugarskoj u julu nepromenjena u odnosu na juni

Rezultati redovnog mesečnog istraživanja bugarskog Državnog statističkog instituta (DSI) pokazali su da je poslovna klima u toj zemlji u julu 2019. godine, u odnosu na juni, u velikoj meri nepromenjena.

Ispitivanjem je utvrđeno sniženje indikatora u industriji i građevinarstvu, indikator trgovine na malo ostaoje isti kao i u junu, dok je samo u uslužnom sektoru zabeleženo povećanje.

DSI je saopštio da je pokazatelj za industriju pao za 1,7 procentnih poena, što je dovelo do pogoršanja mišljenja menadžera o stanju u njihovom biznisu. Takođe se pokazalo da imaju nešto nepovoljnije prognoze o izvozu i proizvodnoj aktivnosti.

Pokazatelj za građevinsku industriju u Bugarskoj pao je za 0,8 procentnih poena, pri čemu su stavovi menadžera o trenutnoj poslovnoj situaciji prešli sa „dobrog“ na „zadovoljavajuće“.

Faktori koji su navedeni kao oni koji su opteretili ove indikatore su uključivali nedostatak radne snage, neizvesno ekonomsko okruženje i konkurenciju u sektoru.

Očekivanja trgovaca za razvoj poslovanja u ovom sektoru u narednih šest meseci su pozitivna. Istovremeno, njihove prognoze o obimu prodaje i narudžbama dobavljača u naredna tri meseca ostaju povoljne.

U sektoru usluga, menadžeri su bili optimističniji u pogledu poslovnog stanja, iako su njihova očekivanja za naredna tri meseca nepovoljnija. Glavne teškoće su, po njihovoj oceni, konkurencija u sektoru, neizvesno ekonomsko okruženje i nedostatak radne snage./ibna