Prema podacima TurkStat-a, Turska beleži rast od 1,8%

Prema podacima TurkStat-a, Turska beleži rast od 1,8%

Turska ekonomija zabeležila je rast od 1,8% na godišnjem nivou u 2020. godini usprkos ekonomskoj krizi koja je rezultat pandemije koronavirusa, objavila je u ponedeljak državna statistička uprava.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje u tekućim cenama iznosio je prošle godine 5,1 biliona turskih lira (oko 717,1 milijarde dolara), prema TurkStat-u.

U poslednjem kvartalu 2020. godine, ekonomija je zabeležila godišnju stopu rasta od 5,9%, na osnovu podataka TurkStat-a. Institucija je takođe saopštila da je sezonski i kalendarski BDP porastao za 1,7% u odnosu na prethodni kvartal.

Turska i Kina su bile jedine zemlje sa pozitivnim stopama rasta među svim zemljama G20 za koje postoje podaci, dok su ostale u istom periodu zabeležile pad.

Rezultati u poslednjem kvartalu povećali su kumulativni BDP u tekućim cenama za 16,8% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ekonomija je porasla za 6,3% u prošlogodišnjem Q3 nakon smanjenja za 10,3% u drugom tromesečju, pošto se uticaj koronavirusa počeo snažno osećati, dok je BDP Turske u Q1 porastao za 4,5%.

Prema podacima TurkStat-a, kurs američkog dolara / turske lire oscilirao je oko 7 u 2020. godini.

Novi ekonomski program Turske najavljen septembra prošle godine predviđao je rast turske ekonomije 0,3% prošle godine. U 2019. godini stopa rasta zemlje bila je 0,9%.

Dodata vrednost u 2020. godini povećana je za 4,8% u poljoprivrednom sektoru i 2% u industriji u odnosu na prethodnu godinu.

Pad od 4,3% zabeležen je u sektoru usluga – veletrgovina i trgovina na malo, transportu, skladištenju, smeštaju i uslužnim delatnostima i 3,5% u građevinskom sektoru, s obzirom da su oba sektora bila teško pogođena pandemijom.

„Dodata vrednost porasla je za 21,4% u finansijskim i osiguravajućim, 13,7% u informacionim i komunikacionim delatnostima“, napominje Turkstat.

Prošle godine je BDP po glavi stanovnika iznosio 60.537 turskih funti (8.599 američkih dolara) po trenutnim cenama.

Uvoz roba i usluga porastao je za 7,4%, dok je izvoz pao za 15,4% u odnosu na prethodnu godinu, dodaje institucija.

Komentarišući godišnje podatke, ministar finansija i ekonomije Lutfi Elvan istakao je da je Turska jedna od retkih zemalja koja je 2020. godinu završila pozitivnim rastom.

Obezbeđivanje stabilnosti cena je glavni prioritet Turske 2021. godine, rekao je Elvan na Tviteru.

„Naše politike za suzbijanje inflacije otvoriće put za odgovarajuća i održivija ulaganja, proizvodnju i rast“, ​​rekao je turski ministar. / ibna