Prema službenim podacima 24 osobe u BiH zaražene koronavirusom, neslužbeni broj daleko veći

Prema službenim podacima 24 osobe u BiH zaražene koronavirusom, neslužbeni broj daleko veći

Ukupno 24 osobe su zaražene, a 2 000 je pod medicinskim nadzorom zbog koronavirusa u Bosni i Hercegovini, kažu službeni podaci.

Nezvanično, broj zaraženih je mnogo veći, ali vlasti ne žele da objave stvarne brojke. Navodno je bilo nekoliko slučajeva da su zaražene osobe prekršile pravila karantina ili su takve osobe organizovale zabave sa velikim brojem gostiju pre nego što su se pojavili prvi simptomi.

Vlada Republike Srpske proglasila je vanredno stanje zbog širenja koronavirusa. Odluka je usvojena na posebnoj sednici Vlade u ponedjeljak popodne.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa, kao adekvatan odgovor na trenutnu situaciju jer omogućava preduzimanje svih potrebnih koraka,” potvrdio je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon proširene sednica Vlade.

Takođe, donesena je odluka da se cene određenih proizvoda ograniče na istom nivou kao što je zabeleženo 5. marta, a od Saveta ministara BiH, kao i Parlamentarne skupštine BiH, zatražene su izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama kako bi se obezbedilo da od njega budu izuzeti nabavka medicinske opreme i dezinfekcionih sredstava kao i drugih potrepština za borbu protiv širenja koronavirusa.

Novalić je naglasio da su usvojene brojne preporuke za ublažavanje ekonomskih posledica i da je Agencija za bankarstvo zadužena da usvoji sve potrebne podzakonske akte kako bi se bankarski sektor zaštitio od posledica.

Najavio je sednicu Vlade FBiH za četvrtak, 19. marta, kada će biti razmatrane druge mere poput uvođenja poreskih olakšica za najugroženije kategorije društva i mogućnosti na državnom nivou za pristup međunarodnim finansijskim institucijama.

„Uređene su brojne preporuke za poslodavce, poput omogućavanja jednom roditelju da ne bude na poslu jer deca ne idu u školu. Pozdravljamo odluku BH Telecoma da olakšava nesmetano odvijanje internet časova, što je primer kako društveno odgovorne kompanije posluju“, rekao je Novalić.

Sve ove mere trebalo bi da ublaže posledice pandemije i imaju za cilj da zaštite stanovništvo i očuvaju likvidnost ekonomije./ibna