Premijer Crne Gore Marković u poseti Azerbejdžanu

Premijer Crne Gore Marković u poseti Azerbejdžanu

Predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, poručio je danas u Bakuu na Poslovnom forumu Azerbejdžan – Crna Gora da je Crna Gora najstabilnija država regiona Zapadnog Balkana, zemlja visokog ekonomskog rasta i izdašnih ulaganja u infrastrukturu što je uz članstvo u NATO-u preporučuje azerbejdžanskim investitorima.

„Stabilnost je preduslov ekonomskog prosperiteta, a izvesnost reč koja je jednako važna i u politici i u ekonomiji. Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana i u ovom delu Evrope. To nas čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom. … Članstvo u NATO-u bio je signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbednosti deli najviše standarde i vrednosti partnerskih država potvrđujući bezbednost za već povoljan investicioni ambijent. Već u prvoj godini nakon učlanjenja videli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a“, rekao je Marković obraćajući se Poslovnom forumu koji je okupio desetine crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Marković je rekao da crnogorska ekonomija već tri godine zaredom beleži jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, više od 4,7 odsto na godišnjem nivou, te da je samo za dve poslednje godine povećan broj zaposlenih za gotovo 8 odsto, da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, da su u našoj zemlji prisutni najprestižniji svetski turistički brendovi i da Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine.

„U oblasti turizma Crna Gora se u poslednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih lepota i potencijala, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Trend se nastavlja kroz crnogorsko – azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda „One & Only”. Projekat Porto Novi se realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona eura, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori. … U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj. I u oblasti energetike Crna Gora i Azerbejdžan imaju konkretne aktivnosti. Projekat Transjadranskog gasovoda (TAP), koji, zajedno sa krakom Jadransko – Jonskog gasovoda (IAP – dužine 94 kilometra kroz Crnu Goru), ne samo da će označiti strateško povezivanje naše dve države i osnažiti energetske izvore Crne Gore, veće će i učvrstiti poziciju Crne Gore kao energetskog čvorišta“, rekao je predsednik Vlade.

 

Marković je rekao da je državni prioritet sada razvoj Severnog regiona, koji nudi velike šanse investitorima, te da država ulaže do sada najveći novac u gradnju i obnovu saobraćajne infrastrukture.

„Jezik privrede je univerzalan. To je jezik u čijem su osnovu obostrana korist i razvoj kao uslov opšteg napretka. Kada na njemu razgovaraju prijateljski narodi i kulture, kao što je to u slučaju Crne Gore i Azerbejdžana, možemo da očekujemo dalju perspektivu i blagostanje za naše građane“, zaključio je Marković na Poslovnom forumu Azerbejdžan – Crna Gora.