Premijer Grčke objavio potpuno ukidanje kontrole kapitala

Premijer Grčke objavio potpuno ukidanje kontrole kapitala

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, objavio je potpuno ukidanje kontrole kapitala.

On je danas izjavio da „u saradnji sa Bankom Grčke, potpuno vraćamo normalan tok u kretanju kapitala“. On je napao vladu Alexisa Tsiprasa, rekavši da je „prva polovina 2015. rezultirala gubitkom desetina milijardi evra, a fenomen je dostigao vrhunac u junu kada su banke bile zatvorene i prisiljena ograničenja na kretanje kapitala i podizanje gotovine. Izbori su vratili poverenje u naš bankarski sistem … Danas se period nesigurnosti bliži kraju i ukida se kontrola kapitala, a istovremeno zemlja ulazi u novi period optimizma“.

Odmah nakon toga resorni ministar Christos Staikouras objavio je amandman.

Premijer je govorio i o predlogu zakona o zaštiti ličnih podataka na internetu. Država, kako je rekao, koordiniše svoj rad s pravnom stečevinom Evropske unije, čija je primena kasnila 14 meseci i rezultirala je novčanom kaznom u iznosu od 5500 evra dnevno.

Zakoni su, rekao je premijer, “kritični i neophodni, jer sadrže korake ka rastu, modernizaciji i demokratiji, kao glavnim ciljevima naše vlade.”

Dalje je rekao da su dosadašnje vladine zakonodavne inicijative pokazale spremnost vlade. Posebno se osvrnuo na uklanjanje gasovitih zapaljivih materijala sa parcele umestu Mati, ali i na pregovaranje o pravima državne televizije na prenose fudbalskih utakmica, što je dovelo do uštede od 35 miliona evra; i uprkos prigovorima, prvenstvo je počelo po rasporedu. Takođe je napomenuo da je “svakodnevna borba sa požarima ovog leta dokaz našeg svakodnevnog prisustva među građanima”.

Predlozi zakona koje je podnela vlada naglašavaju njenu spremnost kao i sprovođenje preuzetih obaveza ranije nego što se očekivalo. Grčki premijer je rekao da se sadašnji zakon o ličnim podacima kreće u istom pravcu, dodajući da vlada preduzima korake u skladu sa svojim planom za brzinu i efektivnost. „Ovako smo se kretali tokom prvih 40 dana, i tako ćemo se kretati tokom naredne četiri godine; dosledno sledeći program i stvarajući merljiv rezultat “, rekao je Mitotakis.

„Zaštita ličnih podataka na Internetu je presudno i najvažnije područje za ekonomiju i demokratiju“, naglasio je grčki premijer, dodavši: „Slobodna komunikacija u otvorenom svetu neophodna je u naše vreme, a zaštita ličnih podataka je jednako važna … na ovom polju, Evropa je bila pionir i čak je uvela novčane kazne za velike kompanije. Neko se pita kako vlada, koja je navodno proklamovala lična prava, ostavlja građane nezaštićene 14 meseci… Dakle, to je važan korak ka modernizaciji zemlje i istovremeno se smatra korakom društvene odgovornosti… Šta novi okvir nudi je da uspostavlja red u maglovitim oblastima interneta koji ostaju nekontrolisani. Niko neće moći da koristi tuđe podatke bez njihovog pristanka i nijedan poslodavac neće moći da koristi podatke o njima; lični podaci građana odnose se samo na njih. Svako ko je do sada obradio veliku količinu podataka u nepoznate svrhe dobro će razmisliti. Oni koji se pridržavaju pravila steći će prestiž i samopouzdanje. Pravo na besplatne informacije usklađuje se sa zaštitom ličnih podataka “.

Konačno, pozvao je da svi glasaju za zakon, što bi se moglo iskoristiti kao argument pred Evropskim sudom pravde. / ibna