Prepreke za ulaganje COSCO-a u luku Pirej

Prepreke za ulaganje COSCO-a u luku Pirej

Čini se da je grčki Centralni arheološki savet postavio izvesne prepreke za kineskog brodskog giganta COSCO, u vezi sa završetkom investicionog plana za Pirej, najveću luku u zemlji.

Firma planira da uloži 600 miliona evra u luku Pirej, čime će ova luka potvrditi akreditaciju jednog od najvećih transportnih čvorišta u Evropi. Međutim, kompanija mora da prevaziđe različite pravne prepreke za sprovođenje svojih investicija, uključujući i prigovore Arheološkog saveta zbog planirane izgradnje hotela i tržnog centra u lučkom području.

Arheolozi tvrde da bi drevni grad Pirej, koji se nalazi u lučkom području, trebao biti zaštićen. Lučka uprava Pirej, koju kontroliše COSCO, navodno je očekivala primedbe na svoj glavni plan, ali još uvek nije zvanično komentarisala najnovija dešavanja.

Štaviše, očekuje se da će ove sedmice Državni savet saslušati žalbe firmi na uslove tendera za izgradnju luke za kruzere, u vrednosti od 169 miliona evra.

Nedavno je ministar pomorstva, Fotis Kouvelis, rekao da određena ulaganja nisu rešena od strane nadležnih ministarstava i vlasti. Kouvelis je komentarisao planove koje je predstavila glavna opozicija Nova demokratija za razvoj infrastrukture.

Izvori bliski menadžmentu COSCO-a su rekli da je glavni plan za luku Pirej – i dodatne investicije koje on obezbeđuje – apsolutno presudan u smislu osiguranja konkurentnosti luke na međunarodnom nivou i sposobnosti da pruži visokokvalitetne intermodalne i logističke usluge.

Kritičari napominju da najnovije prepreke za investicije u Grčkoj ukazuju na neprijateljstvo levičarske vlade prema velikom biznisu, navodeći niz odlaganja u značajnom projektu za obnovu lokacije bivšeg međunarodnog aerodroma u Elliniku.