Prespanski sporazum ima rešenja koja znače prijateljstvo,napredak i ekonomiju

Prespanski sporazum ima rešenja koja znače prijateljstvo,napredak i ekonomiju

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se u vili Maximos sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, povodom njegovog učešća na Delfi forumu.

Premijeri dve zemlje konstatovali su napredak u primeni obaveza iz Prespanskog sporazuma sa obe strane i izrazili posvećenost punoj i glatkoj daljoj primeni ovog dokumenta. Zaključeno je da je Prespanski sporazum doneo rešenja koja znače prijateljstvo, napredak i ekonomiju.

U vezi sa evropskom integracijom Severne Makedonije, premijer Mitsotakis rekao je premijeru Zaevu da će Grčka uvek biti saveznik na koga mogu da računaju građani Republike Severne Makedonije.

Zajednički zaključak premijera bio je da Severna Makedonija ne može i ne sme da čeka dalje na evropskom putu i ​​da pretpristupni pregovori sa EU treba da počnu što ranije.

Zemlja je pokazala da ima ozbiljan kapacitet za zaključivanje i ispunjavanje sporazuma o prijateljstvu, složili su se Micotakis i Zaev.

Pored toga, na sastanku je naglašeno da ne postoji mogućnost razdvajanja od Severne Makedonije i Albanije u vezi sa početkom pregovaračkog procesa sa EU.

Tokom većeg dela sastanka, premijeri dve zemlje razgovarali su o jačanju prilika za ekonomsku saradnju, kao i o poslovnim mogućnostima koje proističu iz saradnje između privrednih komora dve zemlje. Grčki premijer naglasio je da iz ekonomskih i geopolitičkih razloga Grčka pozdravlja i snažno podržava odluku Severne Makedonije da investira u gasni projekat Aleksandrupolis.

Tokom sastanka, premijer Mitsotakis obavestio je premijera Zaeva da će od sutra, 14. maja 2021. godine, granični prelaz „Evzoni“ biti otvoren za sve građane Severne Makedonije koji imaju negativan PCR test, pismeni dokaz o prijemu dve doze vakcine protiv COVID-19 ili pozitivan rezultat na antitela.

Ranije je premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev govorio na Ekonomskom forumu u Delfima održanom u dvorani Zappeion u Atini.

Zaev je rekao da se između dve zemlje gradi međusobno poverenje, posebno nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma u ​​junu 2018. godine, koji je Severnoj Makedoniji omogućio da se pridruži NATO-u i započne proces podnošenja zahteva za pristupanje EU. „Mi smo saveznici i čast mi je što grčke oružane snage čuvaju vazdušni prostor Severne Makedonije“, rekao je on.

Takođe je primetio da su on i premijer Kyriakos Mitsotakis izgradili vrlo dobre odnose i saradnju, kao i da je grčki premijer Severnoj Makedoniji poslao zalihe u vrednosti od 2,6 miliona evra. „Mi smo zemlja u razvoju i bila nam je potrebna pomoć, a Grčka ju je prva ponudila“, primetio je.

Upitan o primedbama Bugarske na njeno pristupanje EU, lider Severne Makedonije rekao je da je problem u odnosima dve zemlje stvorila druga strana, a međuvladina konferencija između njih obezbedila bi taj korak ka rešenju, što bi koristilo obema zemljama.

Zaev je takođe pomenuo svoj odnos sa liderom SIRIZE Aleksisom Ciprasom, pod čijom je vlašću potpisan Prespanski sporazum, i rekao da su i dalje dobri prijatelji i otvoreni za nove ideje i saradnju. / ibna