Presuda u slučaju “terorizam” biće objavljena u četvrtak

Presuda u slučaju “terorizam” biće objavljena u četvrtak

Predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković rekao je i da veruje u političku i ličnu zrelost političkih lidera Demokratskog fronta i da nije zabrinut u vezi sa nagoveštajima događaja koji će uslediti nakon objavljivanja sudske odluke i procesu za pokušaj terorizma.

Na pitanje novinara u Budvi da li očekuje destabilizaciju prilika u državi nakon donošenja sudske odluke najavljene za prekosutra premijer je ocenio da je to nemoguće.

„To je nemoguće. Nije Crna Gora zemlja u kojoj su takvi sukobi mogući pa čak i ovom povodom. Ne samo zbog toga što je Crna Gora stabilna država u kojoj institucije funkcionišu, u kojoj svaki izazov može biti institucionalno rešen sa aspekta obezbeđivanja stabilnosti, sigurnosti pojedinaca i države nego zbog toga što, bez obzira na retoriku koju smo čuli i koja nije prijatna, koja deluje zbunjujuće, ja verujem u odgovornost političkih lidera Demokratskog fronta“ – rekao je premijer Duško Marković. Dodao je da Demokratski front kao najjača opoziciona politička snaga u Crnoj Gori snosi zajedno sa vlašću odgovornost za red i stabilnost.

„Razumem da je ovaj proces bio iscrpljujući, ne samo da razumijem nego sam i čuo da su oni ispoljavali nezadovoljstvo sadržajem tog procesa, navodnim političkim pritiskom od strane vlasti na sudstvo što je apsolutno netačno, ali ja vjerujem u njihovu političku odgovornost, u političku i ličnu zrelost i nisam zabrinut oko dešavanja koja će uslediti nakon objavljivanja sudske odluke“ – rekao je premijer.

Ocenio je da svako ispoljavanje nepsremnosti poštovanja sudskih odluka i neslaganja sa sudskim postupkom predstavlja pritisak na samostalnost pravosuđa i njegov rad.

Upitan da li su u vezi sa donošenjem sudske odluke podignut nivo pripravnosti određenih državnih službi i zaštite najviših državnih ličnosti predsednik Vlade je rekao da nema nikakvog posebnog i vanrednog stanja.

„Nemamo procenu da se u Crnoj Gori može desiti nestabilnost, pa i ovom povodom. Dakle, službe bezbednosti su u redovnim aktivnostima, funkcioneri rade svoj posao u okviru svoje nadležnosti sa sistemom bezbednosti koji je redovan, kao što vidite tako da nema nikakvih vanrednih prilika tim povodom“ – kazao je premijer Duško Marković.

Mediji su objavili da je Uprava policije (UP) pojačala obezbeđenje specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića i dodelila policijsku pratnju sutkinji Višeg Suda, Suzani Mugoši.

Veće kojim predsedava sutkinja Mugoša trebalo bi 9. maja da izrekne presudu u predmetu poznatom kao “državni udar”, odnosno pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. novembra 2016. godine.