Presuda za ubistvo Ćuruvije delimično zadovoljila pravdu

Presuda za ubistvo Ćuruvije delimično zadovoljila pravdu

Specijalni sud u Beogradu osudio je na kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije. Tako su oni osuđeni na ukupno jedan vek zatvora. Međutim, javnost upozorava na manjkavost ovakvog ishoda.

Bivši šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković i bivši šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora. Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je zadovoljan presudom, Branka Prpa, partnerka ubijenog Ćuruvije, se pita “dokle ćemo samo osuđivati Radeta Markovića, a nećemo one koji su mu dali nalog da to radi”.

Marković je u slučaju Ćuruvije osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. On u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u srpskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Prpa je za Radio slobodna Evropa ocenila da se izbegava prava istraga “o tome ko stoji i zašto stoji iza svega toga”. Prema njenim rečima, “Aleksandar Vučić nije ni jedan jedini put pozvan u istražnom postupku kod policije, istražnog sudije, tužioca, da se vidi šta on, kao ministar informisanja u to vreme, zna o tom ubistvu”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zadovoljstvo što je optuženima izrečena prvostepena sudska presuda, ali i nezadovoljstvo što nisu otkriveni ni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena. Udruženje novinara Srbije nazvalo je današnji dan “velikim”, i takođe zatražilo pronalaženje osobe koja je neposredno izvršila ubistvo.

Na današnju odluku suda postoji pravo žalbe Apelacionom sudu. Presuda je izrečena tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, između ostalog Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena. Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.