Prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila 2020. godine

Prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila 2020. godine

Nakon završetka sastanka u vili Vodno, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da su se politički lideri dogovorili da se prevremeni izbori u ovoj zemlji održe 12. aprila iduće godine, dok će tehnička vlada, u skladu sa Sporazumom iz Pržina, biti formirana 3. januara 2020. godine.

Lideri šest političkih partija su se usaglasili da strateški cilj zemlje treba biti postignut, a to je članstvo u NATO.

“Naš predlog je bio 22. ili 23. decembar. Bilo je reakcija od strane prisutnih na sastanku, najviše iz opozicije. Tražili smo druge opcije i zaključili da bi 12. april, upravo pred Vaskršnje praznike, bio odgovarajući datum. Postigli smo konsenzus. Treba svi da budemo sretni,” rekao je Zaev.

“Strateški cilj je ratifikacija protokola o članstvu u NATO od strane svih država članica Alijanse, nakon čega će naš parlament ratifikovati protokol i Zakon o članstvu u NATO, tako da će izbori biti održani 12. aprila iduće godine,” rekao je Ali Ahmeti, lider DUI, nakon sastanka.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je nakon sastanka da su prevremeni izbori neizbežni nakon debakla vlade Zorana Zaeva.

“Prevremeni izbori dolaze 12. aprila, a nakon pobede ćemo zasukati rukave i truditi se da vratimo državu na brži put prema Evropskoj Uniji,” rekao je Mickoski.

Sastanak je sazvao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski nakon što zemlja nije dobila datum početka pregovora o pristupanju EU prošle sedmice./ibna