Prevremeni izbori vode do stagnacije privrede?

Prevremeni izbori vode do stagnacije privrede?

Prevremeni parlamentarni izbori zakazani za 12. april naredne godine ne bi trebalo da imaju uticaja na ekonomiju, izjavio je potpredsednik vlade za ekonomska pitanja Kocho Angjushev.

“Znate da ekonomija može stagnirati, da su negde potrebne odluke vlade, ali to je već mali deo ekonomije, jer mislim da smo ekonomiju preusmerili u realni sektor u većem delu”, rekao je danas Angjušev.

Naglasio je da ekonomija mora biti održiva kroz realni sektor i investicije, jer ne zavise ni od izbora ni od vladinih odluka, već od ekonomskih tokova.

Zbog prevremenih parlamentarnih izbora, privreda će biti zamrznuta tokom prvih šest meseci naredne godine, kažu privrednici.

„Kampanje političkih stranaka su već počele. Sa najavom vanrednih izbora, kompanije su već započele sagledavanje svih projekata koje su planirale za sledeću godinu. Iščekivanjem formiranja nove vlade, sve što je planirano za prvih šest meseci naredne godine definitivno će biti u zastoju. Ne verujem da ćemo postići 3,5% rasta iako je Narodna banka dala optimistične prognoze“, kaže Daniela Arsovska iz Makedonske privredne komore.

Narodna banka je takođe ocenila da ekonomija neće ostati imuna na prevremene parlamentarne izbore. Prema njihovoj analizi, rast će dostići 3,8% BDP-a, ali procenjuje se da će se to dogoditi nakon budžeta sledeće godine./ibna