Pripadnik ISIL-a na ničijoj zemlji između Turske i Grčke

Pripadnik ISIL-a na ničijoj zemlji između Turske i Grčke

Događaji u Evrosu koji su trajali do ponedeljka kasno popodne, nagoveštavaju šta će se verovatno dogoditi pripadnicima Islamske države koje Turska planira da deportuje u njihove matične države.

Pripadnik ISIL-a, američki državljanin arapskog porekla, prebačen je iz istanbulske migracijske službe u Edirne, a odatle u Kastanies, odakle je deportovan preko granice. Navodno su ga zaustavili grčki vojnici koji su ga predali grčkoj policiji.

Grčka policija odbila je da ga primi i vratila ga u Tursku, jer nije imao ni vizu ni bilo koji drugi dokument.

Pitanje je postalo viralno u Turskoj, a fotografije i slike džihadista na ničijoj zemlji grčko-turske granice kružile su medijima u državi.

Ankara tek treba da razjasni razlog deportacije američkog državljanina u Grčku, ali prema nekim glasinama on je u Tursku ušao preko Grčke.

Ostaje pitanje šta će se dogoditi u narednim danima, jer je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu najavio prošle nedelje da će Ankara početi deportacije i zaista izjavio da „Turska nije hotel za džihadiste“.

Recep Taiiip Erdogan je u svom govoru rekao da u turskim zatvorima ima 1149 pripadnika ISIS-a, a njih 737 su strani državljani.

Novinska agencija Anadolija izveštava da su nemački i danski državljani smešteni u centrima za deportaciju, dok su zakonske procedure u toku.

U Berlinu je danas nemačka vlada potvrdila deportaciju Nemca iz Turske, dodajući da će u četvrtak biti deportovano još sedam Nemaca, a u petak dvoje.

To su tri muškarca, pet žena i dvoje dece, navodi isti izvor.

Istovremeno, tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će deportovati 11 francuskih džihadista koji su uhapšeni u Siriji, a pravni postupak je u toku, dok će dva irska džihadista, koji su takođe uhapšeni u Siriji, uskoro biti takođe deportovani.

Danska, Nemačka i Velika Britanija ukinule su državljanstvo nekih svojih državljana džihadista. Nezvanični izvori procenjuju da u Siriji ima najmanje 2000 članova ISIL-a sa evropskim pasošima i da ih treba tražiti i u zatvorima koje kontroliše kurdska milicija YPG. / ibna