Pripreme za večerašnji tripartitni sastanak u Berlinu u punom jeku

Pripreme za večerašnji tripartitni sastanak u Berlinu u punom jeku

Dan u Berlinu započeo je susretom posebnog izaslanika generalnog sekretara UN za Kipar, Jane Hole Lute, i pregovarača dveju zajednica na ostrvu. U Brlinu će večeras biti održana radna večera kiparskog predsednika Nicos Anastasiadesa i lidera kiparskih Turaka Mustafe Akinci, u prisustvu generalnog sekretara UN Antonija Guterres

Sastanak sa Jane Hole Lute bio je fokusiran na detalje okvira o kome će se razgovarati na večeri između lidera i generalnog sekretara UN-a.

Jutros su dvojica lidera imali prvi kratki kontakt za doručkom.

Po dolasku u Berlin, Mustafa Akinci rekao je novinarima da je optimističan po pitanju današnjeg sastanka, dodajući da „već 30 godina pokušavamo da srušimo zidove na Kipru. Mi to možemo, i moramo. Jer, svet se promenio. Godine hladnog rata su završene“.

„Zajednice na Kipru to mogu. Da smo to uspeli, odnosi Turske sa Grčkom, odnosi u regionu i odnosi sa Evropom postali bi bolji. Danas gas, koji je uzrok krize, može postati predmet saradnje i možemo deliti to prirodno bogatstvo. Nove generacije na Kipru mogu gledati u budućnost sa više nade“, nastavio je Mustafa Akinci.

Lider kiparskih Turaka, međutim, takođe je pozitivno reagovao na predlog Nicosa Anastasiadesa za sastanak u četiri oka. „Mogli bismo se sresti sami. Ako je namera tu, uvek se možemo sresti. Smešteni smo u istom hotelu. Možemo se sresti. Naravno, da smo ostali sami, mogli bismo to rešiti, u zavisnosti od naših namera i stavova. Sa moje tačke gledišta nema problema“, zaključio je Mustafa Akinci./ibna