Prirodni gas „dominira“ energetskim miksom zemalja jugoistočne Evrope

Prirodni gas „dominira“ energetskim miksom zemalja jugoistočne Evrope

Prirodni gas ostaje “protagonist” energetskog tržišta i energetskog miksa zemalja jugoistočne Evrope i nastaviće da igra ključnu ulogu u godinama koje dolaze, dok se udio uglja sve više smanjuje, rekao je generalni direktor zajedničkog sektora, koji upravlja Trans Jadranskim gasovodom (TAP), Luca Schieppati.

TAP gasovod, kako je istakao, je deo Južnog gasnog koridora, i jedan je od najambicioznijih projekata u naftnoj i gasnoj industriji, jer će transportovati prirodni gas iz gigantskog depozita “Šah Deniz II” u Kaspijskom moru u Azerbejdžanu, prema Evropi.

U isto vreme, on je ponovio odluku konzorcijuma da nastavi sa pozivima za izražavanje interesa, da bi TAP mogao da prenosi još veće količine prirodnog gasa u narednim godinama, povećavajući svoje kapacitete.

Od 2020, TAP planira da u prvoj fazi prenosi oko 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, dok postoji mogućnost da udvostruči kapacitete, kao odgovor na buduću povećanu potražnju za gasom u Evropi.

„Ovo je velika prilika za dodatne izvore snabdevanja gasom, koji će dospeti na evropska tržišta, čime će se podržati prelazak na čistiji energetski miks“, rekao je Luca Schieppati.

Rastuću ulogu Turske kao ključnog tranzitnog puta prirodnog gasa u Kaspijskom moru prema Evropi prepoznao je zamenik predsednika Evropske unije i poverenik za energetiku Maroš Šefčovicč, ističući da se očekuje da će južni koridor početi s radom sledeće godine i da SEE zemlje poput Grčke, Bugarske, Albanije i Italije započnu transport gasa iz Azerbejdžana kroz Tursku u Evropu.”

“Saradnja između EU i Turske je na prilično visokom nivou i sada smo u poziciji da osiguramo nesmetan razvoj Južnog gasnog koridora, iako put do ovde nije bio lak,” izjavio je on./ibna