Priština neće ukinuti carinske tarife bez jakog pritiska iz SAD

Priština neće ukinuti carinske tarife bez jakog pritiska iz SAD

Vlasti u Prištini neće ukinuti 100 odstotne tarife na srpsku robu “dok god to Sjedinjene Države ne budu strogo zahtevale”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara da li očekuje da Priština promeni svoju odluku u vezi sa tarifama nakon što su članovi nemačkog parlamenta posetili kosovske političare, Vučić je odgovorio negativno. “Priština nije zainteresovana za Nemačku i Evropu, već samo za Amerikance”, rekao je on u utorak.

Delegacija članova Bundestaga posetila je Beograd i Prištinu ove sedmice.

“Dok oni (SAD) ne kažu dosta, oni neće odustati od tarifa,“ rekao je predsednik i dodao da se političari u Prištini “bore za glasače”.

„Možete li zamisliti šta bi se dogodilo ako bismo mi uveli mere protiv Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili nekih drugih zemalja? Da li možete da zamislite da govorim o Velikoj Srbiji, na način na koji Rama (Edi, albanski premijer) govori o Velikoj Albaniji? Brisel bi me bukvalno obesio”, nastavio je Vučić.

Što se tiče odluke EULEKS-a da prenese svoju nadležnost za suđenja ratnim zločinima protiv Srba na sudove Kosova, Vučić je rekao da se nije „ni nadao“. “Srbi nisu imali pozitivna iskustva u tom smislu”, rekao je on. Međutim, Vučić je dodao da “nemamo previše opcija”, jer su, kako je rekao, “oni koji su pre deset godina odlučili da prenose pregovore iz Ujedinjenih nacija u EU, morali su da budu svesni posledica”.

Vučić je aludirao na prethodnu vladu u Beogradu kada je bio u opoziciji.

“A sada moramo platiti visoku cijenu nerazumevanja savremenog sveta”.

Od predsednika je takođe zatraženo da komentariše direktivu Ujedinjenog Kraljevstva svojim građanima o putovanju na sever Kosova. Vučić je rekao da u tom pogledu nema “direktnih informacija”. / IBNA