Priština zabranila Dariji Kisić Tepavčavić ulazak na Kosovo

Priština zabranila Dariji Kisić Tepavčavić ulazak na Kosovo

Prištinske vlasti zabranile su u četvrtak ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević (fotografija) posetu Kosovu i Metohiji, iako je najava posete poslata blagovremeno i u skladu sa svim procedurama.

Profesor dr Kisić Tepavčević, u okviru svojih redovnih aktivnosti, danas i sutra morala je da održi ispite za studente treće godine, kao profesor u Medicinskoj školi Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Odeljenju za epidemiologiju. Profesorka Kisić-Tepavčević najavila je svoj dolazak na Kosovo i Metohiju kao profesor, a ne kao ministar, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Međutim, vlasti u Prištini juče su, bez ikakvog objašnjenja i razloga, preko prištinskog oficira za vezu, odbile da odobre posetu profesorke Kisića Tepavčevića, koju je Priština na ovaj način nasilno onemogućila da radi.

Istovremeno, odbijen je bez obrazloženja zahtev grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije, koji su proteklog vikenda želeli da posete razne svetinje na Kosovu i Metohiji.

To je nastavak brutalnog kršenja sporazuma o slobodnom kretanju i sporazuma o poseti dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine.

Skandalozna politika zabrane i opstrukcije Prištine, po ko zna koji put, pokazuje svoju posvećenost nekulturi i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom.

Jasno je da prištinski političari, predvođeni Aljbinom Kurtijem, nemaju valjan argument za dolazak za pregovarački sto u Briselu sledeće nedelje, pa sada koriste poteze koji direktno podrivaju dijalog.

Evropska unija, kao garant potpisanih sporazuma i kao posrednik u dijalogu, ne sme da ćuti na takve jednostrane poteze Prištine i od njih očekujemo jasnu reakciju, navodi se u saopštenju Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju . / ibna