Privrednici u Sloveniji razmišljaju o paketu stimulativnih mera nakon krize sa koronavirusom

Privrednici u Sloveniji razmišljaju o paketu stimulativnih mera nakon krize sa koronavirusom

Predstavnici slovenačkih preduzeća pozvali su premijera Janeza Janšu i relevantne ministre da u drugom paketu stimultivnih mera u borbi protiv krize sa koronavirusom donesu mere koje će osigurati da kompanije ne potonu, nakon što nastave proizvodnju. Prvi paket mera je korak ka pravom smeru, ali treba ga nadograditi, dodali su privrednici.

“Na sastanku organizacija poslodavaca, premijera i ključnih ministara, predstavnici preduzeća su istakli da je, prateći prvi paket, potrebno aktivno razmotriti paket br. 2 koji će pružiti podršku za likvidnost nakon ponovnog pokretanja proizvodnje”, rekao je u video izjavi Boštjan Gorjup, predsednik Privredne komore Slovenije (GZS).

Komora procenjuje da bi paket trebalo da vredi tri milijarde evra i da treba da sadrži državne garancije za komercijalne banke, pojačanu ulogu investicione i razvojne banke SID banke, kao i osiguranje izvoznih potraživanja i druge transakcije.

Sastanak je održan u sredu popodne kako bi se razmenila mišljenja o prvom paketu stimulacija, koji je još u parlamentarnoj proceduri, i neophodnim dodatnim merama. Izmenama i dopunama paketa predloženo je da se efikasnije pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Očekuje se da će drugi paket stimulativnih mera, koji uglavnom sadrži mere likvidnosti, biti predstavljen za dve nedelje, izvestio je javni medijski servis RTV Slovenija.

Poslodavci smatraju da bi njime trebalo da budu nagrađene one kompanije koje poboljšaju poslovne rezultate tako što će biti izuzete od nadoknade finansijske pomoći, umesto da im oduzmu takvu podršku predviđenu u prvom paketu.