Prodromou: Nadamo se da će Turska zaustaviti politiku izazivanja tenzija

Prodromou: Nadamo se da će Turska zaustaviti politiku izazivanja tenzija

Sledi dolazak Jane Lute

Autor: Michalis Michael

Portparol kiparske vlade, Prodromos Prodromou, govorio je danas o kiparskim očekivanima od dolaska izaslanice UN Jane Holl Lute, ali i o turskoj politici izazivanja tenzija.

Nada se, kako kaže, da će se pokazati da je Turska spremna da pregovara o rešenju za sve Kiprane te da se njena politika izazivanja tenzija mora okončati. „Nadamo se“, dodao je, „da će se Turska pojaviti spremna da pregovara o rešenju za sve stanovnike Kipra i da će se njena politika izazivanja tenzija okončati. Aktivnosti ove zemlje su ilegalne i osuđene od strane međunarodne zajednice i EU. Turska ne treba da se zavara; ovo nije način na koji trebaju učestvovati u energetskoj jednačini regiona istočnog Mediterana.

Ako Turska želi sarađivati i u energetskom sektoru, ne samo sa Kiprom, već i sa drugim državama, i u evropskom energetskom koridoru koji se formira, mora raditi u skladu sa međunarodnim pravom, a ne proizvoljno.“

Govoreći juče o ponašanju Kurdeta Ozersaja u zatvorenom gradu Famagusta, portparol je izjavio da je „predsednik usmeren na svoje razgovore sa gospođom Lute i na razgovore gospođe Lute sa Akincijem a ne sa Ozersaijem. Nadamo se da ćemo napraviti korak potreban u našim razgovorima sa gospođom Lute, kako bi, zajedno sa Generalnim sekretarom UN, postigli ponovno pokretanje pregovora.

Ono što se svakodnevno i na prilično propagandistički način izveštava o Famagusti u velikoj meri je nevažeće. Do sada imamo i rezolucije Saveta bezbednosti, kao i diskusije o kiparskom pitanju.

Turska strana je tokom ranijih pregovora u Ženevi i Crans Montani iznela predlog povodom teritorijalnog spora, koji naravno uključuje Famagustu pod upravom kiparskih Grka. Poslednja dešavanja se doživljavaju kao provokacije i verovatno pokušaj komplikovanja nastavka pregovora. Predsednik je fokusiran na formalni napor koji će uložiti gospođa Lute.”

Na pitanje da li će biti protesta kao odgovor na Ozersaieve provokativne akcije u Famagusti, portparol je komentarisao “budite sigurni da kad god akcije zahtevaju demarš, podrazumevaju se bez potrebe za korišćenje propagandnih termina” ./ ibna