Prodromou: Nadamo se da Turska menja stav

Prodromou: Nadamo se da Turska menja stav

Nadamo se da će se turski stav promeniti, jer nisu dozvolili da se nastave pregovori o kiparskom pitanju, rekao je portparol kiparske Vlade, Prodromos Prodromou, nakon proslave godišnjice 28. oktobra u Pafosu.

Za sastanak 25. novembra, Prodromou je rekao “mis mo spremni; predsednik je spreman za sastanak, Generalni sekretar UN će se susresti sa dvojicom lidera kako bi razigovarali o budućim koracima.

Predsednik Kipra dugo traži da se nastave konkretni pregovori. Generalni sekretar je pokrenuo ovu inicijativu, koja je svakako pozitivna. Mi želimo, mi se nadamo, mi očekujemo da turska strana promeni stav, ali pre svega Turska, koja nije dozvolila da nastavimo sa pregovorima,” nastavio je portparol.

Na konkretno pitanje, portparol je odgovorio da “mi znamo iz UN, od Generalnog sekretara, da se očekuje da se obe strane usaglase oko termina na kojima će pregovori biti bazirani. Već imamo značajan napredak u saradnji sa gospođom Lute. U septembru je temelj praktično postavljen, ali se na žalost dogodio i korak unazad. Sada se nadamo da je moguće doći do sporazuma o ovom pitanju i da će ga Turska poštovati, ali iznad svega da će konačno odlučiti da se složi da razgovaramo o njihovoj strani, što znači o kraju okupacije, zaštitništva i garantora. Ali, time ćemo se baviti kada bude vreme”./ibna