Prodromou: Tripartitni sastanak je šansa za prelazak u rešavanju kiparskog problema na viši nivo

Prodromou: Tripartitni sastanak je šansa za prelazak u rešavanju kiparskog problema na viši nivo

Predsednik Kipra, Nikos Anastasiades, trilateralni sastanak sledećeg ponedeljka u Berlinu vidi kao priliku da generalni sekretar UN razgovara sa dva lidera kiparskih zajednica o tome šta će biti sledeći koraci, izjavio je danas portparol kiparske vlade Prodromos Prodromou.

U izjavi novinarima u Predsedničkoj palati, na pitanje kakva su očekivanja od predstojećeg trilateralnog sastanka predsednika Republike sa generalnim sekretarom UN i liderom kiparskih Turaka u Berlinu, on je rekao da je „ranije rečeno da je ovo zaista važna šansa. Predsednik Republike to vidi kao priliku da Generalni sekretar UN, Antonio Gutteres, razgovara sa dvojicom lidera o tome šta će biti sledeći koraci. Poznato je da je stav predsednika, kiparskih Grka, da možemo imati ono što nazivamo obimom i načinom pregovora, odnosno pravi osnov za početak pregovora, zatim da možemo održati neformalni sastanak u bliskoj budućnosti, da završimo sa sastavom konferencije u Crans Montani.

Na sastanku u Berlinu ćemo da vidimo kako će stvari ići. Predsednik Republike ide sa političkom voljom ne samo da sluša, već i da što pre započne pregovore. Ovo je predsednikova težnja nakon “brodoloma” u Crans Montani “.

Na novinarsku napomenu da se čini da su očekivanja od sastanka visoka i pitanje da li se nešto promenilo, portparol je rekao: “Nije pitanje da li se nešto promenilo. Ponavljam jasan stav predsednika Republike. Predsednik Republike, izražavajući svoju spremnost, jasno je dao do znanja da zavisi i od druge strane. Nećemo nagađati niti razmatrati mogućnosti. To je stvar političkih odluka.

Predsjednik Republike ima svoj politički stav koji će izložiti u ponedjeljak na ovom sastanku, kao što ga je više puta izložio Generalnom sekretaru UN i pred UN. Nadamo se da ćemo uspeti da učinimo ovaj korak da se pregovori nastave. Naravno, zavisi i od druge strane“.

Upitan na temu reorganizacije vlade, portparol je rekao da je predsednik Republike rekao da će to biti učinjeno u roku. “Kada odluči da postoje neke odluke koje trebaju biti objavljene, one će biti objavljene “./ ibna