Progresivna alijansa se formira a Tsipras pozdravlja nove članove

Progresivna alijansa se formira a Tsipras pozdravlja nove članove

Premijer Aleksis Tsipras obratio se učesnicima prvog sastanka novoosnovanog “Progresivnog saveza”, koji je održan tokom vikenda, pozdravljajući pojedince i političare šireg levog centra koji su se pridružili SIRIZI uoči majskih izbora za Evropski parlament.

“Danas udružujemo snage. Na početku novog pobedničkog puta za Grčku i Evropu. Period podela je završen … ”, rekao je Tsipras prisutnima u Galatiju u Atini u subotu.

Glavne tačke govora grčkog premijera bile su nedavno potpisani Sporazum o preimenovanju Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i dostignuća vlade koja je Grčku dovela do uspešnog završetka trećeg programa spašavanja u avgustu prošle godine.

Tsipras je u govoru opisao kakvi će biti majski evropski izbori. On je govorio o ujedinjenju progresivnih snaga u Grčkoj i Evropi kako bi se uhvatili u koštac sa konzervativnim evropskim političkim snagama koje su se borile s krizom, ksenofobičnom krajnjom desnicom i drugim ekstremistima.

Ranije je premijer u “Progresivnom savezu” pozdravio lidera Demokratske levice (DIMAR), Thanassis Theocharopoulosa. Nakon što je praktično izbacio oko 30 viših članova iz stranke i naveo druge da podnesu ostavku, Theocharopoulos je objavio odluku centralnog odbora DIMAR-a da udruži snage sa Sirizom pre lokalnih i evropskih izbora sledećeg meseca.

Stranka je zvanično objavila da su izveštaji o proterivanju „lažne vesti“, ističući da su se ti članovi već pridružili Pokretu za promene i da nisu mogli ostati s DIMAR-om. Međutim, članovi partije koji su je napusili tvrde da su odluka da se bude na strani SIRIZE i način na koji se došlo do nje u suprotnosti sa pravilima stranke DIMAR.

“Pozdravljam DIMAR na socijalnom i političkom frontu progresivnih snaga”, rekao je Tsipras, dodajući da će se dve stranke zajedno boriti protiv neoliberalizma i krajnje desnice.

 

Analitičari ističu da je Tsiprasov “Progresivni savez” uglavnom namenjen bivšim članovima PASOK-a, njegovim funkcionerima, bivšim ministrima i poslanicima – kao što su Iannis Ragousis, Stefanos Tzoumakas, Nikos Bistis i Mariliza Ksenoiannakopoulou – u nadi da će SIRIZA biti dobro pozicionirana u ovogodišnjem opštim izborima koji bi privukli levičare i umerene glasače.

Štaviše, smatra se da premijer želi da zauzme više prostora na socijalističkoj, centrističkoj i centralno-levoj strani političkog spektra nakon izbora – gde se konzervativna Nova demokratija sprema da pobedi – čime se ograničava uticaj Pokreta za promene Fofi Gennimate.

U razgovoru o najnovijim dešavanjima, portparol Pokreta za promene izjavio je da su Tsiprasovi napori pokazali “žalosan očaj”, dodajući da će “uspaničeni” premijer i njegova stranka uskoro shvatiti da ih “ništa ne može spasiti” ./ ibna