Proizvodnja ruske vakcine Sputnik V u Srbiji poinje 4. juna

Proizvodnja ruske vakcine Sputnik V u Srbiji poinje 4. juna

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serum „Torlak“ zvanično započinje proizvodnju ruske vakcine Sputnik V COVID-19 na srpskom tlu u petak, 4. juna, saopšteila je pres služba srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, koji je i predsedavajući grupe parlamentarnog prijateljstva sa Rusijom, javio je TASS u sredu.

“Proizvodnja vakcine Sputnik V započinje u Institutu Torlak u petak, 4. juna”, rekla je pres-služba ministra.

Ministar je na Tviteru napisao da će pokrenuti proizvodnju vakcine uz svečanu ceremoniju i da će joj prisustvovati visoki zvaničnici iz Srbije i Rusije. „Zajedno pobeđujemo!“ objavio je Popović.

Ruski Nacionalni istraživački institut Gamaleja 19. maja potvrdio je kvalitet probne vakcine Sputnik V proizvedene u beogradskom Institutu Torlak. Daljom procedurom odobrena je proizvodnja ruske vakcine u srpskom institutu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić fokusirali su se 3. februara u telefonskom pozivu na proizvodnju Sputnjika V u Srbiji. Vučić je nakon razgovora rekao da će Srbija uz pomoć stručnjaka iz Rusije izgraditi pogone za samostalnu proizvodnju vakcine. Očekuje se da će Srbija prvo započeti sa pakovanjem vakcine Sputnik V, a zatim će njena puna proizvodnja biti uvedena do kraja godine.

Do sada su građanima Srbije dostupne vakcine Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca i Sputnik V. Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je da je oko 85% Srba koji su rezervisali zakazivanje vakcina više volelo da se vakcinišu sa Sputnjikom V. / ibna