Promene u vladi Severne Makedonije se očekuju sledećeg meseca

Promene u vladi Severne Makedonije se očekuju sledećeg meseca

Očekuje se da će narednog mjeseca premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev napraviti promene u vladi zbog loših rezultata. On je rekao da će se na udaru naći ministri, visoki vladini funkcioneri, gradonačelnici, ali i funkcioneri stranke.

“Verujem da ću početkom juna doneti neophodne promene u ministarstvima i institucijama centralne vlade, dok ćemo se do kraja juna fokusirati na lokalnu vlast”, rekao je Zaev.

Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je dio vladajuće koalicije, saopštila je da se ove sedmice očekuje susret lidera ove stranke Alija Ahmetija sa premijerom Zoranom Zaevom. Međutim, ova stranka se ne slaže sa činjenicom da je učinak ove vlade loš.

Potpredsednik vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, rekao je da se sadašnja vlada fokusirala na spoljnu politiku u prve dve godine svog mandata. Prema njegovim rečima, ekonomija će biti u fokusu naredne dve godine.

Ekonomski stručnjak Goran Rafajlovski kaže da je ova vlada učinila vrlo malo za ekonomiju.

“Ministar finansija nije obraćao pažnju na apele za progresivni porez, ministar saobraćaja je zaustavio kapitalne projekte, dok su druga ministarstva takođe zabeležila slab učinak”, rekao je Rafajlovski.

Opozicija smatra da sadašnja vlada vodi zemlju u pogrešnom pravcu. / ibna /