Pronađena osoba zaražena koronavirusom tokom testiranja slučajnog uzorka

Pronađena osoba zaražena koronavirusom tokom testiranja slučajnog uzorka

Kao deo kampanje testiranja sučajnog uzorka na COVID -19 u Sloveniji, pokrenute u prošli ponedeljak, otkrivena je jedna osoba koja je pozitivna na koronavirus a da to nije ni znala. Epidemiolozi su već kontaktirali tu osobu i savetovali one koji su bili u kontaktu sa njima da se samoizoluju.

Osoba je sa severoistoka zemlje, rekao je u nedjelju Miroslav Petrovec, šef Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta.

Osoba je testirana u petak, a prvi testovi su pokazali da infekcija već prolazi, rekao je Petrovec.

Epidemiolozi su u subotu kontaktirali osobu i identifikovali osobe sa kojima je zaražena osoba bila u kontaktu kako bi ih savetovali da se izoluju, izjavio je za STA Milan Krek, novi šef Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Petrovec je za STA rekao da je ovo prvi novootkriveni slučaj COVID -19, u sklopu kampanje za testiranje širom zemlje.

Nisu otkriveni drugi detalji zbog pravila zaštite ličnih podataka, ali ovaj je slučaj jedna od osam novih zaraženih novim koronavirusom zabeleženih u subotu.

Četiri su zabeležena u centralnoj Sloveniji (Ljubljana i Medvode), a tri u Ljutomeru, jednom od žarišta koronavirusa na severoistoku zemlje.

Još jedna osoba prethodno je testirana u okviru kampanje za nasumično testiranje koja je znala za infekciju, nakon što je u martu imala pozitivan rezultat testa, objasnio je Petrovec.

U sklopu kampanje 3.000 ljudi je pozvano da učestvuje, 1.315 se odazvalo na poziv i 1.136 testova je već obavljeno.

Kako je vlada navela na Twitteru, u subotu je obavljeno 218 testova, a Petrovec je rekao da se kampanja nastavlja i danas.

Veruje da će trebati najmanje do četvrtka da se završi testiranje. Zatim će se uzorci krvi takođe morati analizirati sledeće nedelje.

Krek je, s druge strane, ponovio svoje mišljenje o potrebi opreza pri ublažavanju ograničenja kretanja, rekavši da postoji mnogo nepoznanica o virusu.

Između ostalog, i od rezultata kampanje za nasumično testiranje zavisi kako će vlada postupiti sa ublažavanjem ograničenja, rekao je Krek, koji je juče imenovan za direktora NIJZ-a, pri čemu se još čeka odobrenje vlade.